Két gázpalack átrepült a szomszédba

2019.12.04. 16:08

Gázrobbanás Csanádpalotán: zárkózott életet élt a szerencsétlenül jár család

Egy idős nő meghalt, ketten pedig füstmérgezést szenvedtek Csanádpalotán a Vörösmarty utcában, ahol szerda hajnalban gázpalackok robbantak fel, majd kiégett egy ház és beomlott a tetője. Nagymamát és unokáját ma kiengedik a kórházból. A szomszédok szerint zárkózott életet élt a család.

Fotó: Donka Ferenc

– Egy gázpalack a mi udvarunkra repült át, miután felrobbant, a tűzoltók vitték el. Gondolhatja, hogy meg voltunk ijedve, óriási volt a pánik – mondta egy szomszéd tegnap amellett a csanádpalotai ház mellett, amelyik szerdán hajnalban leégett. A környéken még kora délután is érezni lehetett a füstszagot. A férfi, aki nem szeretett volna névvel, arccal nyilatkozni, azt is elmondta: ők hívták a tűzoltókat. Azt egy másik szomszéd is megerősítette, hogy a ház lakói – egy kislány, a nagymama és a dédmama – nagyon zárkózott életet éltek, nem beszéltek senkivel. Volt az utcában, aki azt is megjegyezte: az udvaron gyűjtötték a lomot.

 

Öt vízsugárral oltottak

A tűzoltóságra éjfél után érkezett a lakossági bejelentés, miszerint teljes terjedelmében ég egy parasztház a Vörösmarty utcában. A tűzoltók kiérkezésekor egy gázpalack felrobbant, másik kettő pedig felhasadt. Makóról, Mezőkovácsházáról és Orosházáról érkeztek egységek, öt vízsugárral oltották a lángokat, de a házat nem lehetett megmenteni, lakhatatlanná vált. Az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán az áll – és ezt Debreczeni István polgármester is megerősítette – , hogy a közelben lakó Nagypál István lélekjelenlétének köszönhetően menekült meg a kislány és a nagymama, ugyanis ő törte be az ablakot, amin ki tudtak mászni. Őket füstmérgezéssel szállították a makói kórházba, ma várhatóan kiengedik őket. A 90 éves dédmamát a mentősöknek már nem sikerült megmenteni – ő nagyon beteg volt, valószínűleg ezért nem tudott kijutni az épületből.

Az önkormányzat segít

A csanádpalotai polgármesteri hivatal ügyintézője, Matovics Anita a Délmagyarországnak azt mondta, a tragédia túlélőinek lesz hova menni: a kislányt a keresztanyja befogadja, nagyanyját pedig a csanádpalotai idősek otthonában helyezik el. A város a családnak rendkívüli támogatást nyújt, a temetési költségek előteremtésében is segít, de adománygyűjtést is indít a megsegítésükre. Aki támogatni szeretné a szerencsétlenül járt családot, a csanádpalotai polgármesteri hivatalon keresztül megteheti.

Korábban írtuk:

Megírtuk: éjszaka gázpalackok robbantak fel Csanádpalotán. Éjfél után érkezett a lakossági bejelentés, miszerint teljes terjedelmében ég egy parasztház a Vörösmarty utcában. A tűzoltók kiérkezésekor egy gázpalack felrobbant, másik kettő palack pedig felhasadt. Öt vízsugárral oltották a lángokat, az épület két lakója saját lábán hagyta el a házat, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A család harmadik tagja, egy idős asszony a tűzben életét vesztette.

Kollégánk a helyszínen járva a szerencsétlenül járt család szomszédaitól megtudta: nagyon zárkózott életet éltek, nem kerültek közel a szomszédsághoz. Az udvaron halmozták a lomot, a szemetet. Az egyik szomszéd – névvel, arccal nem kívántak szerepelni a szomszédban lakók – elmondta, hogy a felrobbant gázpalackok közül kettő is átrepült hozzájuk. Nagyon nagy felfordulás volt hajnalban, nem kívánják ezt senkinek.

A csanádpalotai polgármesteri hivatalban kiderült, hogy a család két kórházba szállított tagját, nagymamát és unokáját, holnap kiengedik a kórházból. Mindketten füstmérgezést szenvedtek. A kislányt a keresztanyja befogadja, a nagyanyja a csanádpalotai idősek otthonában helyezik el. Az önkormányzat a temetési költségekhez rendkívüli támogatást biztosít. Ha olvasóink támogatni szeretnék a szerencsétlenül járt családot, a csanádpalotai polgármesteri hivatalon keresztül megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában