Jövőre 109 ember csatlakozhat a programhoz

2019.12.19. 17:05

Makón is fogynak a közmunkások

Egyre kevesebb a közmunkás Makón – jövőre már csak 109-en lesznek, két éve még több mint kétszer ennyien voltak. A prog­­ramra, javarészt központi támogatásból mintegy 155 milliót költ a város.

Szabó Imre

Közmunkások a makói Szegedi utcán. FOTÓ: SZABÓ IMRE

– Elvégeztem a közmunkaprogram ideje alatt egy mezőgazdasági tanfolyamot, de nem tudtam másutt elhelyezkedni. Most már nem is bánom, nekem ez nagyon megfelel, nem is vágyom el innen – mondta az egyik makói közfoglalkoztatott, Bódiné Bakos Alice, amikor az utcán megszólítottuk. Azt is elmondta, napi 8 órát dolgozik, és 54 ezer forintot kap kézhez. Amikor találkoztunk, a Szegedi utcát söpörte egy kolléganőjével.

Közmunkások a makói Szegedi utcán. FOTÓ: SZABÓ IMRE

A közmunkaprogram, ahogy az országban másutt, úgy Ma­­kón is egyre szűkebb kört érint. A most záruló éves programot 125 fővel tervezte meg az önkormányzat, és ezt a létszámot sem sikerült teljes egészében feltölteni az álláskeresők számának folyamatos csökkené­­se miatt. A jövő évben már csak 109 emberrel számolnak – ehhez képest például 2 esztendeje 261 közmunkása volt a Maros-parti városnak. Akkoriban – megírtuk – annyian voltak, hogy ki tudtak belőlük állítani egy külön csapatot, ami csak Honvéd városrész tisztán tartásával foglalkozott. Ez ma már lehetetlen.

Mi a feladatuk a makói köz­­­fog­lalkoztatottaknak? A me­­zőgaz­dasági programban 15-en fognak dolgozni, facsemetéket ne­­velnek a babafa­programhoz, illetve virágokat a Kelemen László utcai fóliaházban; a helyi sajátosságokra épülő programban járdalapokat, béléselemeket, padokat és virágládákat készít 10 ember. A legnagyobb, 84 fős létszámú társaság a város tisztításával, az illegális hulladéklerakó he­­lyek felszámolásával, illetve a belterületi utak és a vízelveze­­tő csatornák karbantartásával foglalkozik majd. Mindez Makón az elkövetkező évben 154,9 millió forintba kerül összesen. Az összegből dologi kiadásokra 2,7 millió lesz az ön­­erő. Összehasonlításként: az előző közmunkaprogram 175,6 millióba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában