Helyi közélet

2019.12.24. 10:48

Nekiment a Szeviép-károsultaknak Botka László szegedi polgármester

Karácsony előtt megjelent ünnepi interjúban mentegeti a Szeviép-vezéreket és ugyanazzal a lendülettel megy neki a károsultaknak Botka László.

Munkatársunktól

Politikai lejárató akciónak titulálta a Szevép-ügyet, és megkérdőjelezi a károsultak kártalanításának jogszerűségét a Szeged.hu-n megjelent karácsonyi in­terjújában Botka László – írja a Pestisrácok.hu. A város lapjában Botka László azt mondta, hogy nem akarja kommentálni a Szeviép-vezéreket másodfokon felmentő ítéletet, de aztán mégis minősíti az ügyet, majd mintha meggondolná magát, és Lázár Jánost vádolja.

„Azt viszont vérlázítónak, felháborítónak tartom, hogy hét éven át folytattak Szeged és a személyem ellen egy ocsmány lejárató kampányt ebben az ügyben. Közben közpénzek milliárdjait költötték el átláthatatlan módon. Ez Lázár János és Szabó Bálint közös akciója volt. 2009-ben ment csődbe a Szeviép, a válság legrosszabb évében, több tízezer vállalkozáshoz, építőipari céghez hasonlóan. Ehhez képest tíz évvel később kiválasztottak egyet, egyértelműen politikai támadásként felhasználva ellenem, és több mint kétmilliárd forint közpénzt kifizettek valakiknek. Engem az érdekel, hogy hol van az adófizetők pénze. Ezzel azoknak kell elszámolniuk, akik ezt a vérlázító és felháborító dolgot megtették” – fogalmaz Botka László.

Érti ezt arra az összesen csaknem 2,5 milliárd forintra, amit Lázár János közbenjárására az állam fizetett ki a Szeviép helyett kis- és közepes vállalkozásoknak, akik a munkát elvégezték, de számlájuk a generálkivitelező fizetésképtelenségre hivatkozva nem teljesítette. Tehát Botka Lász­­ló szerint a Szeviép-csődjén mégsincs semmi látnivaló – hívja fel a figyelmet a Pesti­srácok.

Korábban a Pestisrácok.hu alapján megírtuk, hogy a Sze­viép-­ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagjának, Nóvé Ágnesnek össze­­férhetetlenséget kellett volna jelentenie, amikor rá delegálták az ügyet. Férjével közös cége ugyanis majdnem 800 milliós megbízást kapott Szeged városától. Ebben az ügyben azóta már vizsgálat is indult a Szegedi Törvényszéken.

Ezután derült ki, hogy a ta­nácsvezető bíró, Kovalcsik Éva érintettsége is felmerülhet. A Pestisrácok szerint a bírónőnek 2015-ben adott el az IKV egy belvárosi 100 négyzetméteres lakást 12,4 millió forintért, amit ő pár nap alatt továbbadott egy szegedi vállalkozónak.

Szabó Bálint közérdekű adat­igénylést nyújtott be, de annak ellenére, hogy önkormányzati képviselő, a jegyző több mint egy hete nem teszi lehetővé a Szeviép-ügyben felmerült érintettségek kapcsán több irat­anyagba sem a betekintést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában