Az ügyben rongálás vétsége miatt indult büntetőeljárás

2019.12.17. 14:24

Összefirkálták a zsidó emlékjelet Makón

„Zsidók gyilkosok” – ezt firkálta valaki a Csanád vezér téri makói zsidó emlékjel Dávid-csillagot idéző talapzatára. A feliratot délután, lapunk jelzése nyomán eltávolították. A jövőben várhatóan jobban fognak figyelni az emlékműre.

Szabó Imre

A makói zsidó emlékjel az egykor volt neológ zsinagóga helyén, a Csanád vezér téren, közvetlenül a makói rendőrkapitányság épülete előtt áll – ennek ellenére valaki összefirkálta. Fekete betűkkel, feltehetően grafittal azt írták a Dávid-csillagot formázó talapzatra, amelynek középpontjában a zsinagóga épületét megidéző szobor áll, hogy „zsidók gyilkosok”. Információink szerint egyszer, néhány hónapja már írtak rá egy hasonlót, de a városgazdálkodás hamar letakarította.

Rongálás miatt indult eljárás

A megyei rendőr-főkapitányság lapunkat úgy tájékoztatta, az ügyben rongálás vétsége miatt indult büntetőeljárás a Makói Rendőrkapitányságon. A vonatkozó jogszabály szerint ennek büntetése egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás csak kisebb kárt okoz – jelen esetben nem beszélhetünk nagyobb kárról. Szerettük volna megkérdezni a történtekről az igen szerény létszámú makói zsidó közösség vezetőit, képviselőit is. Bár négyszemközt sajnálkozásukat fejezték ki, nyilatkozni egyikük sem akart.

Alighanem az éj leple alatt írta fel valaki az ízléstelen szöveget.
FOTÓ: SZABÓ IMRE

Újra lesz kamera

A feliratot tegnap délutánra letisztították a Városgazdálkodás szakemberei – ezúttal a dolog könnyebb volt, mint az első eset alkalmával. Információink szerint az önkormányzat most arra készül, hogy kamerát szerel fel, amely a térre néz. Közvetlenül az emlékmű átadása után, néhány hónapig egyébként volt már itt hasonló berendezés, de miután akkoriban nem történt semmilyen atrocitás, ezért leszerelték. A rendőrség azt ígérte, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet fog fordítani az emlékjel közvetlen környezetére.

5 éve avatták fel

A makói zsidóság hagyományait ápoló, a nagy tiszteletnek örvendő rabbi, Dr. Kecskeméti Ármin nevét viselő, ma már baráti társaságként működő egyesület 2013-ban kezdeményezte, hogy 2014-ben, a neológ zsinagóga átadásának 100. és a holokauszt 70. évfordulóján állítsanak emlékjelet a lerombolt templomnak és a valaha volt izraelita közösségnek. Az emlékjel a neves makói grafikusművész, Karsai Ildikó elképzelése alapján, Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész és Bodó Jenő keramikusmester közreműködésével készült el. 2014 szeptember 4-én avatták fel, a körülötte lévő teret teret pedig idén hozták rendbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában