Idén két vásárhelyi vethette át a művészeti díjat, Berei Erzsébet és Dratsay Ákos

2020.01.19. 20:12

B. Élthess Eszter visszavonta a Bessenyei-díj névhasználatát

Botrányba fulladt a tegnapi hódmezővásárhelyi ünnepség. A XII. Bessenyei Ferenc-díj átadón, a színészóriás özvegye visszavonta a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását.

Kovács Erika

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– Idén, a szokásostól eltérően két vásárhelyinek adott a bizottság és a közgyűlés megosztott egyéni díjat. A díjazottak mindketten hódmezővásárhelyi művész-tanárok – mondta ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette, ez viszonylag szokatlan, általában ugyanis egy országos és egy helyi művész szokta az elismerést kapni,

A városvezető után B. Élthes Esztert, Bessenyei Ferenc özvegye emelkedett szólásra.

 

– Bessenyei Ferenc olyan magyar volt, aki Széchenyi Istvánhoz hasonlóan soha nem napi politikai célokért, hanem mindig az egyetemes, örök érvényű igazságokért és a magyar nép erkölcsi, kulturális felemelkedéséért harcolt. Egész életében szenvedett attól, hogy ebben az országban mindig két zászló volt, hogy ez a nép folyton kétfelé szakad. Ezért én, mint Bessenyei Ferenc özvegye, és szellemi hagyatékának őrzője, soha nem engedhetem meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom saját céljaira használja, kihasználja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhely polgárai, majd önkormányzata úgy döntött, hogy a városban már jó ideje ádáz politikai természetű csatározásokat tovább folytatják, és e csatározásból az idei Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez az eljárás sem Bessenyei Ferenc szellemiségének, sem a díj kiírásakor részben az alapítók, részben azt általam meghatalmazott célkitűzéseknek, feltételeknek nem felel meg. Ezért nekem, az idei díjak odaítélését, és annak körülményeit sajnos nem áll módomban elfogadni. Megragadom az alkalmat, hogy hivatalosan bejelentsem, hogy a díj alapításakor tőlem kért engedélyt a Bessenyei név használatára ezennel visszavonom. Egy percig se gondolják, hogy örömmel mondtam el ezt a beszédet – mondta az özvegy, majd lement a színpadról.

A közönség egy része megtapsolta. Ezt követően színpadra kérték Berei Erzsébetet. Röviddel azután pedig technikai szünetet rendeltek el, majd újból folytatódott az ünnepség. A díjakat átadó Márki-Zay Péter hangsúlyozta, nem politikai szempontok motiválták a díjazottak kiválasztását.

A művészeti díjat idén megosztva kapta Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár. Mindkét díjazottat hatalmas tapssal köszöntötte a közönség.

Berei Erzsébet 1944-ben született Szegeden, ott szerzett zongora-szolfézs tanár képesítést is. A hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában zongoratanárként, majd 1980-tól igazgatóhelyettesként, később igazgatóként dolgozott. 1993-tól a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát vezette, majd három évre rá a Péczely Attila Zeneiskolával összevont intézményt irányította. Neve összeforrt a hódmezővásárhelyi zeneművészeti képzéssel.

Az idén 60 éves Dratsay Ákos tízéves korában kezdett fuvolázni a hódmezővásárhelyi zeneiskolában. A Zeneakadémián szerzett diplomát. 1981-ben kezdett a kecskeméti Kodály zeneművészeti szakközépiskolában tanítani, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen rangos szakmai műhelyt hoztak létre. Szólistaként és kamarazenészként 1500 koncertet adtak itthon és külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában