Döntött a Gyulai Törvényszék

2020.01.10. 12:45

Elítélték Botka László embereit

Hűtlen kezelés bűntette miatt többmilliós pénzbüntetésre ítélte Szeged egykori címzetes főjegyzőjét, a város korábban lemondott alpolgármesterét, Botka László jelenlegi kabinetfőnökét, és a Szegedi Közlekedési Kft. és a parkolási üzletág régebbi vezetőjét a Gyulai Törvényszék. A vádlottak ingyen osztogattak éves parkolóbérleteket, amivel megkárosították a várost.

Vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék pénteken Szeged volt főjegyzőjét, Botka László volt alpolgármesterét és jelenlegi kabinetvezetőjét. Mózes Ervinnek 2 millió, Solymos Lászlónak 1 millió 400 ezer, Kalmár Gábornak pedig 1 millió 350 ezer forintot kell fizetnie. A bíróság ugyanezért ítélte el az önkormányzat cégének, a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, és a parkolási üzletág volt vezetőjét is, ők szintén pénzbüntetést kaptak.

Ez nem a középkor

Végh Edit tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a vádlottak és védőik szokásjogra hivatkozása alaptalan volt.

– A 21. században, nem a középkorban élünk – fogalmazott a bírónő. Az sem állta meg a helyét, hogy a bérletek kiosztása miatt nem lett kára az SZKT-nak. A bíróság lehetséges bevételi forrásként tekintett a parkolóbérletekre, amellyel a város számára költséges üzletágakat, például a kötött pályás közlekedés finanszírozását tudták segíteni. A bírónő szerint a jelenleg hatályos rendelet alapján is jogellenes lenne, ha az önkormányzat ingyenesen, a jogszabályban meghatározott személyeken kívül másoknak juttatna bérletet.

Az ítélet egyébként azért lett ilyen „enyhe”, mert a 2008-ban és 2009-ben szétosztott bérletek ügyében elévülés miatt megszüntették az eljárást. Ugyanis akkor nem a mostani vádlottak ellen indult nyomozás. Ellenük csak 2014-ben indult eljárás.

Felhatalmazás nélkül

A bíróság tehát most azt állapította meg, hogy a vádlottak 2010 és 2012 között ingyenes parkolóbérleteket osztogattak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt. Az ingyenbérleteket egy lista alapján osztogatták, amit az önkormányzatnál évente frissítettek. A listát a kabinetfőnök készítette el, azt egy vezetői értekezleten – tehát nem a közgyűlésen – vita nélkül hagyták jóvá. Ráadásul az értekezletekről jegyzőkönyv sem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág-vezetőt a bérletek átadására az önkormányzatnak. A mostani ítélet szerint a vádlottak 8–30 millió forint közötti kárt okoztak a városnak. A mostani döntés jogerős a volt alpolgármester az egyik volt SZKT-vezető esetében, viszont az elévülést érintő, 2008–2009-es időszak miatt az ügyészség és a védelem is fellebbezett, utóbbi azért, hogy ne elévülés, hanem bűncselekmény hiánya miatt szüntessék meg az eljárást.

Majdnem felfüggesztett lett

Emlékezetes, hogy első fokon a volt szegedi címzetes főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték egy évre felfüggesztve. A korábban lemondott alpolgármestert hat hónap börtönbüntetésre ítélték, szintén egy évre felfüggesztve, Botka László polgármester kabinetfőnöke tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. Emellett az első- és másodrendű vádlottak társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kaptak első fokon, egy évre felfüggesztve. A parkolási üzletág volt vezetője tíz hónapot kapott, ugyancsak egy évre felfüggesztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában