Helyi közélet

2020.01.28. 17:14

Határon átívelő színházi produkciót készít a Szegedi Nemzeti Színház – Fotók

Az előadás különlegessége, hogy vajdasági és erdélyi művészek közreműködésével készül, a koncepció nem véletlen, ezzel az összefogással kívánnak rímelni a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára.

Kozma Rita

Olvasópróbán az újvidéki és szegedi színészek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Megkezdődött a Szegedi Nemzeti Színház soron következő darabjának, a Parasztoperának próbafolyamata. Az előadás különlegessége, hogy vajdasági és erdélyi művészek közreműködésével készül, a koncepció nem véletlen, ezzel az összefogással kívánnak rímelni a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára, erősítve az egyetemes magyar kultúra gondolatát és hogy a művészet nem ismer határokat.

A keddi sajtónyilvános olvasópróbán Barnák Laszló főigazgató üdvözölte a darab rendezőjét, Keresztes Attilát, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetőjét, aki már többször rendezett Szegeden és az Újvidéki Színház csapatát Venczel Valentin igazgatóval az élen.

 

Az előadás kapcsán Keresztes Attila a darab gondolatiságáról beszélt.

- Ragaszkodunk ahhoz, amit örökültünk, de közben kénytelenek vagyunk alkalmazkodni ehhez a globális-kulturális kényszerhez. Ebből az ellentmondásból keletkeznek olyan zavarok, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Ezen billenne át az egész darabnak a groteszksége – mondta Keresztes Attila a darab fő problematikája kapcsán.

Az Újvidéki Színház igazgatója, Venczel Valentin örömét fejezte ki az együttműködés kapcsán. Intézményüket korporatív színháznak nevezte, jó kapcsolatot ápolnak szerb és szlovén színházakkal, Barnák László felkérésének köszönhetően pedig most ez az anyaország irányában is meg tud valósulni.

A Parasztopera szereplői: Sziládi Hajna, Ferencz Nándor, Bognár Anna, Borsos Beáta, Pongó Gábor, László Judit, Vicei Zsolt, Elor Emina, Huszta Dániel, Káli Gergely. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Papp Janó tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában