A Páger mozi felújítása jól halad – A legendás építész elképzelései alapján

2020.01.08. 16:41

Makovecz-milliók Makóra is

A Makovecz Imre-életmű gondozására legutóbbi határozatával 12 milliárd 420 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a program 30 épületet érint. Ebből az egyik a makói Páger mozi és rendezvényház, amely 730 millióhoz jutott – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Szabó Imre

Jó ütemben halad az egykori nagymozi épületének felújítása, átalakítása a makói József Attila utcában – tapasztaltuk, amikor tegnap a helyszínen jártunk. A részben már lebontott, átépített épületegyüttest lehálózott állványerdő borítja, körülötte munkások szorgoskodnak. Mint korábban megírtuk, a ki­­vitelezésre a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. kapott megbízatást – az a cég, amelyik a piacot, illetve a Csipkesor alsó szintjét újította fel.

A munka eredetileg tavaly ta­­vasszal indult volna, de közbejött, hogy a szomszédságban lévő parkolóban kellett felújításának idejére elhelyezni a piacot. A klasszikus stílusú, he­­lyi védelem alatt álló épület egyébként eredetileg, amikor a filmszínház még működött benne, a Makói Ipartestületé volt. Az önkormányzat hosszas pereskedés után, 2013-ban kap­ta vissza.

Az épület jelenleg félkész állapotban van. FOTÓ: SZABÓ IMRE

A város a Makovecz Imre ne­­véhez köthető Makona ter­ve­zőirodával készíttette el a néhai Kossuth-díjas építész előzetes elképzelései alapján a felújítás, átalakítás terveit, ennek köszönhetően került a beruházás abba a körbe, amely a Makovecz-örökség ápolása érdekében központi támogatásra jogosult. A Magyar Közlönyben most megjelent határozat melléklete felsorolja azt a 30 épületet, amelyek építésére, felújítására, illetve funkcióinak bővítésére szolgál a 12 milliárd 420 millió forintos keret.

A támogatásból legnagyobb összeggel – 2 milliárd 50 millió forinttal – a Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár részesült. A makói Hagymaház felújítása és a kapcsolódó beruházások – a Páger mozi és rendezvényház rekonstrukciója – 730 millió forinthoz jutott. Ez a listán a negyedik legnagyobb összeg. Szerepel rajta egyébként még egy Csongrád megyei beruházás: Szeged-Szőregen kápolnaépítésre adnak 115 milliót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában