Elfogadták a 2020-as költségvetést - Makón tartják a névváltó ünnepi ülést

2020.01.24. 13:28

PET-palack-mentes lett Csongrád megye közgyűlése

A területfejlesztéssel és a TOP pályázatokkal kapcsolatos feladatok mellett a klímavédelemnek, a turisztikai céloknak és a külkapcsolatoknak szentel kiemelt figyelmet idén a Csongrád Megyei Önkormányzat. Ennek megfelelően állították össze a költségvetés tervezetét, majd fogadták el azt pénteken.

K. A.

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Idei első ülését tartotta pénteken Szegeden a Csongrád Megyei Közgyűlés, ennek első napirendi pontja volt a költségvetés. Ez a korábbiakhoz képest négy területnek szentel hangsúlyt, a szemléletváltás a költségvetés előirányzataiban is megjelenik.

A 2020-as évet a kormány a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján az egykori Csanád megye nevével egészül ki a megye elnevezése. Erről napirend előtt külön is beszélt Gémes László, a közgyűlés elnöke, aki bejelentette, hogy az ünnepi ülés Makón lesz június 4-én.

Kerékpárutak

656 milliós az idei évre tervezett bevételi főösszeg, ebből az államtól kapott működési támogatás 281 millió forint. Ezt a bevételt nyertes pályázatokból származó támogatási összegekkel egészíti ki a megye – hiánnyal nem számolnak, a költségvetés egyensúlyban van. 94 millió forintos összegben terveznek felhalmozási célú kiadást, ezek döntően pályázatokhoz, ezen belül is a kerékpárutakhoz kapcsolódnak – például a Csanádpalota–Mezőhegyes közöttihez.

Idén először ült össze a megyei közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba

Klímavédelem

A közgyűlés vezetése folytatja a megyei klímastratégia céljainak megvalósítását, s ezért megemeli a klímavédelmi programokra fordítandó keretösszeget, és számos új elemmel kívánja kiegészíteni azt idén. Ennek jegyében az eddigi PET-palackokat leváltva pénteken már kancsóban volt elérhető az ivóvíz a közgyűlésen, PET-palack-mentes önkormányzat lett a Csongrád megyei.

Turisztika

Szó volt a megyei külkapcsolatokról, erről Magyar Anna leköszönő társadalmi alelnök – Ádók János váltja – is részletesen beszélt. Fontos, hogy a határon átnyúló pályázati együttműködések mellett hangsúlyosabbá válnak a magyar-magyar kapcsolatok. Csongrád megye az idén határozott lépéseket kíván tenni a térség turisztikai szereplői közötti együttműködés fejlesztéséért, s ehhez forrásokat is rendel.

Becsey Zsolt a díszpolgár

Zárt ülésen Kékes-Szabó Kálmánt választották a Csongrád Megye Fejlesztéséért NKft ügyvezetőjének, a megye díszpolgára az egykori európai parlamenti képviselő és államtitkár Becsey Zsolt lett. Csongrád Megyéért díjjal tüntették ki Kovács Judit vásárhelyi főorvost, Kispéter Gézát, Domaszék leköszönő polgármesterét, posztumusz díjat adtak Csatári Bálint geográfusnak. A sajtódíját a Kossuth Rádió Országjáró című műsorának szerkesztősége kapta, a sport és az ifjúságáért tett erőfeszítéseket a Hiko Honkyokushin Alapítványnak, a Szentesi Vízilabda Klubnak és Antal Andor atléta edzőnek köszönték meg. Az Év vállalkozója Kerekes Pál, homokháti vállalkozó lett – az elismeréseket március 14-én adja át a közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában