Helyi közélet

2020.02.25. 06:10

Az áldozatok többségének sem nevét, sem történetét nem ismerjük

Az ezredforduló óta február 25. a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. 1947 e napján vitték el a szovjet csapatok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a Szovjetunióba, ahol nyolc évet töltött fogságban. Elhurcolása a demokrácia alapelveinek és az emberi szabadságjogok lábbal tiprásának jelképévé vált, mely a kommunista diktatúra több mint négy évtizedes fennhatóságát jellemezte.

Koós Kata

 

– Az, hogy 1947. február 25-én a kormánypárt második számú vezetőjét idegen csapatok egyszerűen az utcáról elhurcolták bírósági ítélet és elfogatóparancs nélkül, az ország szovjet típusú rendszerre való áttérésének jelképes mozzanata volt – magyarázta Miklós Péter, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának főiskolai docense, a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum intézményvezetője.

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy 1956 után Csongrád megyében is voltak megtorlások, pláne, hogy a forradalom szikrája Szegeden robbant ki. Keresse cikkünket a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában