Nyilvánosságra hozták a középiskolás írásbeli felvételi eredményeit

2020.02.15. 06:17

Bár matekból javítottak, magyarból rontottak

Idén is a nyolc évfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket a központi írásbelin, ezt alátámasztják két megyei intézmény adatai is. Bár a matematikai tesztek eredményei rosszabbak lettek a magyarnál, az elmúlt évekhez képest viszont matekból javítottak a diákok.

Hajó Edina

A nyolcadikosok a maximális 100 pontból átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek.

Fotó: KARNOK CSABA

Január 18-én írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a középiskolákba, valamint a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkező diákok. Az írásbeli felvételin magyar nyelvből és matematikából kellett kitölteniük egy-egy tesztet. Összesen 100 pontot lehetett szerezni, 50-50 pontot tárgyanként. A feladatlapok a diákok és a tanárok véleménye szerint nem okoztak különösebb meglepetést, és ezt a hivatalos eredmények is igazolják. Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett adatokból kiderült, hogy a nyolcadikosok az idei felvételin ugyanannyi pontot szereztek, mint a tavaly felvételiző társaik, ám a hatosztályos gimnáziumba készülők rosszabbul teljesítettek az előző évhez képest.

Akik az SZTE gyakorló gimnáziumában írták a felvételit, az országos átlag felett teljesítettek.
Fotó: KARNOK CSABA

A maximális 100 pontból átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek a nyolcadikosok, a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők átlagosan 49 pontot, a 8 évfolyamos képzésre jelentkezők pedig 65,1 pontot értek el. Ezt megerősítette lapunknak Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója.

– Nálunk a hatodikosok és nyolcadikosok írták meg a tesztet, a nyolcadikosok 67 pontot értek el, ez szerencsére jobb, mint az országos átlag, ám mi is tapasztaltuk, hogy a hatodikosok tesztje valószínűleg nehezebb volt a tavalyinál, ott az országoshoz közeli 51 pont volt az átlag – fejtette ki az igazgató. Hozzátette, az írásbeli sokkal inkább hasonlít kompetenciamérésekre, mint a közvetlen tananyagra irányuló számadásra.

Országosan idén is matematikából születtek gyengébb eredmények: a maximális 50 pontból átlagosan 22,7-et szereztek a nyolcadikos vizsgázók, ám érdekesség, hogy évek óta javul a tendencia, két éve még 18,3-as volt az átlagpontszám. Magyarból viszont évről évre gyengébben teljesítenek a diákok, az idei átlagpontszám 26,81, ami elmarad a 2018-as 32,9-es eredménytől. A Makói József Attila Gimnázium igazgatójától, Oroszné Kopányi Katalintól megtudtuk, akik náluk írták a tesztet, azok kicsivel az országos átlag alatt produkáltak: matekból 21,77, magyarból 25,14-es átlagot írtak.

A középfokú intézményekbe február 19-ig lehet jelentkezni. A felvételizők az eredmények tudatában megalapozottan dönthetnek arról, hogy mely iskolákba jelentkezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában