Fotó kategóriában kapott díjat kollégánk

2020.02.27. 20:08

Először adott át életműdíjat a Szegedi Akadémiai Bizottság

Megtartotta csütörtökön éves közgyűlését a Szegedi Akadémiai Bizottság. A rendezvényen átadták az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíjat, illetve a SZAB Médiapályázat elismeréseit is.

Munkatársunktól

SZAB éves közgyűlés, és az MTA SZAB Scientia Életműdíj átadása Telekdy Gyula professzornak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az ünnepségen Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke úgy fogalmazott, göröngyös év áll mögöttük, bár ez elsősorban a nagy akadé­mi­­át érinti.

– Én mindenben igyekszem a jót keresni, a változások jó része pedig az, hogy a fény sokkal jobban vetül most a területi bizottságokra. Mi leszünk az akadémia kihelyezett bástyái – mondta lapunknak, hangsúlyozva, hogy a körülmények ellenére igyekeznek politikamentesnek megtartani a házat.

SZAB éves közgyűlés, és az MTA SZAB Scientia Életműdíj átadása Telekdy Gyula professzornak. Fotó: Karnok Csaba

Török Ádám, az MTA főtitká­­ra is mérföldkőnek nevezte a tavalyi évet, amikor az akadémiának mindent újra kellett gondolnia.

– Komolyan számítunk a területi bizottságok aktív munkájára – jelentette ki beszédében, majd kiemelte: Szeged jó helyzetben van, mert az akadémiai bizottság jól tud együttműködni az egyetemmel és a biológiai kutatóintézettel, az ELI-vel pedig tovább bővültek lehetőségei.

A közgyűlésen átadták az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíjat, amelyet most ítéltek oda először. A SZAB-székház kertjében álló Einsteint formázó kisplasztikát Telegdy Gyula Széchenyi-díjas orvosprofesszor kapta meg, aki kétszer volt a SZAB elnöke. Ezt követően megtartották a közgyűlést, majd Horváth Péter, a Szege­­di Biológiai Kutatóközpont Bio­­kémiai Intézet igazgatója tartott tudományos előadást a mesterséges intelligencia és a rákkutatás kapcsolatáról.

A rendezvény végén átadták a SZAB 2019. évi Médiapályázat díjait. Rádióriport kategóriában Marton Árpád nyert Csángó fehérjék – Páli Tibor fizikus a zenebarát fehérjékről és a csángó népzenéről című munkájával. Mozgókép kategóriában Karajkó-Németh Marietta és Márok Tamás is első dí­­jat kapott a Szeged Televízió A Kvantum című tudományos magazinműsorának egy-egy adásáért. Fotó kategóriában la­­punk fotóriportere, Frank Yvette hozta el az első díjat be­­nyújtott három fotósorozatával. Írott és mozgókép kategóriában benyújtott pályamunkáiért különdíjat kapott még Ana Raquel Santa Maria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában