A hat hetes alapkiképzésre az ország minden részéből érkeztek

2020.02.14. 16:41

Esküt tettek a honvédek Szentesen – Fotók

Januárban több mint hetvenen vágtak neki a kiképzésnek a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredénél, közülük ötvenötnek sikerült teljesítenie a kihívásokat.

M.A.

A család távolléte is kihívást jelentett a kiképzés alatt. Fotó: Majzik Attila

Az alapkiképzést eredményesen teljesítő katonák ünnepélyes keretek között tettek esküt családtagjaik, ismerőseik előtt a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

Az újoncok az egységes alapkiképzés hat hetes időtartama alatt a mindennapos testnevelés mellett alaki, egészségügyi, híradó, katonai tereptan, harcászati és lőkiképzésen, továbbá vegyivédelmi és műszaki-robbantási foglalkozásokon vettek részt.

A hat hetes alapkiképzésre az ország minden szegletéből érkeztek a Damjanich laktanyába, köztük a debreceni Nemes Andrea is, aki szintén sikerrel teljesítette a kihívásokat.

– Ösztöndíjas hallgató voltam, ezért minél hamarabb szerettem volna elvégezni a kiképzést. Édesapám sokat mesélt a sorkatonaságról, mindig ámulattal hallgattam ezeket a történeteket és megtetszett ez a hivatás. A kiképzés alatt nem volt könnyű elszakadni a családtól és a barátomtól, aki Budapesten dolgozik. Az első hét volt a legnehezebb, de aztán belerázódtam, amikor először találkoztunk újra a szüleimmel, akkor azért egymás nyakába borultunk – mondta a fiatal katonanő.

– Voltak nehéz időszakok, holtpontok. Némelyik feladattal nagyon megküzdöttem, mint amikor szakadó esőben és erős szélben kellett egy szerelt töltetet elkészíteni és felrobbantani vagy fegyverrel kúszni-mászni – tette hozzá.

Kriston István főtörzszászlós az avatáson elmondta, a katonák esküje egy életre szól, de soha nem lesznek egyedül, mindig számíthatnak egymásra, bajtársaikra.

Az avatáson elismeréseket is átadtak. Az alapkiképzés érdekében végzett szakmai munkájáért Kondor Zoltán százados, Csonka Csaba hadnagy és Kucsera László zászlós könyvet, Papp István őrmester és Lengyel Csaba tizedes pedig emléklapot vehetett át.

Az alapkiképzésen való kiemelkedő teljesítményéért Kovács Viktor főtörzsőrmester, Csík István, Agócs Attila és Szilágyi Dorina közkatonák emléklapot kaptak, Kovács Viktor főtörzsőrmester emellett vezénylőzászlósi érmet is átvehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában