Támogatást kapott a Cherhaja

2020.02.21. 14:34

Középiskolás diákokat ösztönöz a továbbtanulásra A roma szakkollégium

Tavaly indította el hátrányos helyzetű középiskolásokat patronáló programját a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium. Idéntől még több fiatalt tudnak bevonni kezdeményezésükbe, ugyanis egy jótékonysági esten jelentős összegű támogatást kaptak.

Hajó Edina

Szeged, tábor hátrányos helyzetû és roma származású fiataloknak aKeresztény Roma Szakkollégium szervezésében fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Egymillió forintos támogatást kapott a Szegedi Keresztény Ro­­ma Szakkollégium Cherhaja programja. Arról, hogy hátrányos helyzetű és roma középiskolásokat támogat és ezzel a továbbtanulásra ösztönöz az intézmény, mi is beszámoltunk tavaly nyáron. A szegedi intézmény a budapesti Jezsui­ta Roma Szakkol­légiummal közösen egy olyan hároméves programot indított, amivel a felsőoktatásba ké­­szülő roma, illetve hátrányos helyzetű középiskolásokat támogatják.

A pályázati forrás mellé ka­pott most pluszfinanszírozást az intézmény, amelyet a Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem közös jótékonysági bálján adtak át a hétvégén. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte, azzal, hogy a támogatók hozzájárulnak a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium programjához, a tehetséges cigány származású diákok egyetemi továbbtanulásának esélyét növelik. A kancellár arról is biztosította a szakkollégium igazgatóját, hogy a pályázati forrás megszűnése után is támogatják a tehetséggondozó programot.

Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója elmondta, kö­­zépiskolásoknak szóló programjuk egy éve kezdődött.

– A helyi közösségekben élő mentorokon keresztül érjük el a továbbtanulásra készülő, te­­hetséges, de hátrányos helyzetük miatt nyelvi vagy egyéb kulcskompetenciákban hiányossággal küzdő roma diákokat. A mentorok feladatai közé tartozik a diákok szociális készségeinek fejlesztése, kulturális programokba való bevonása – magyarázta az igazgató.

A program koordinátorai Tóth Johanna és Teleki-Rák Ágnes elmondták, a támoga­tásnak köszönhetően még több hátrányos helyzetű fiatalt tudnak bevonni kezdemé­nyezésükbe. Tóth Johanna hozzátette, minden nyáron szer­­veznek egy tábort, amelynek célja az, hogy a fiatalok egymást megismerve nyerjenek ösztönzést a továbbtanulásra. Itt többek között pályaorientációs előadásokat, motivációs tréningeket hallhattak és Szegedet is megismerhették játékos feladatokon keresztül. Azt is megtudtuk, nyár elején Budapesten szervezik meg a Cherhaja Camp tábort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában