Medveles a Vadasparkban

2020.02.02. 14:46

Ursula és Mici meglátta az árnyékát – fotók

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amely február 2-ra esik, egy közismert népi hiedelem kapcsolódik ugyanis: ha ekkor szép idő van, akkor fel lehet készülni a hosszú télre, ha viszont cudar, akkor gyorsan be fog köszönteni a tavasz.

K. T. I. 

–Annyi kérésem lenne, hogy maradjanak csendben, mert az elmúlt hónapokban a medvék nem túl sok látogatóval találkoztak, nehogy a zajtól megijedjenek és viszakozzanak – instruálta a Szeged Vadaspark látogatóit az egyik munkatársuk vasárnap kora délután.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amely február 2-ra esik, egy közismert népi hiedelem kapcsolódik ugyanis: ha ekkor szép idő van, akkor fel lehet készülni a hosszú télre, ha viszont cudar, akkor gyorsan be fog köszönteni a tavasz. Ezt kötötték össze állatmegfigyelésekkel szerte Európában. Farkastól a mormotáig “jósolnak” az állatok, mi leginkább a medvékre hagyatkozunk.

 

A Szegedi Vadaspark barna medvéi – Ursula és Mici – kicsit tétováztak ugyan, de kibújtak odújukból. És meglátva az árnyékukat, nem bújtak vissza. Inkább követték a gondozóik által kitett táplálékot, és körbesétáltak a kifutójukban.

A medvékhez köthető szokás népszerűsítéséért Jókai Mór sokat tett. Sőt, egyesek szerint ő találta ki ezt a népszokást; Az új földesúr című regényében tett említést róla. Hogy mennyire válik be? Sajnos erre nem szabad alapozni a tavaszi terveinket, bár a Szegedi Vadaspark két medvéje tavaly megláthatta az árnyékát a szintén csodaszép időben, és a tél valóban hosszúra nyúlt. Az összegyűjtött adatok szerint azonban a jóslat csak 40 százalékos pontosságú…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában