Helyi közélet

2020.03.18. 15:30

A „Szent Imre” álma

Egy sci-fi novella kezdő sora is lehetne az alábbi mondat: Egy emlék a jövőből.

Munkatársunktól

Zajlik a szakszervezeti néptáncfesztivál megnyitója Szegeden, a Szőke Tisza (II.) előtt 1983 júliusában. FOTÓ: ENYEDI ZOLTÁN/MÓRA FERENC MÚZEUM

No, nem szaladok előre az időben több száz vagy ezer esz­­tendőt, csak a 2020-as év szeptemberéig. Ekkor rendezik ugyanis az – immáron – 52. Eucharisztikus Kongresszust Budapesten. De rendeztek ilyet 1938-ban is ugyanitt, szám szerint a harmincnegyediket.

A mi „Szőke Tiszánk” (ak­kor még Szent Imre néven) az ol­táriszentséget a Dunán körbe­hordozó hajókaraván zászlós­hajója volt. Később került Sze­­gedre állóhajónak, diszkóha­jónak, már – egyházias nevétől megfosztva – Felszabadulás néven. A hajókaravánban ott volt az apjáról el­­nevezett Szent István. Mint a kereszténységet Magyarországon meggyökereztető királyunkhoz méltó, ő hordozta az oltáriszentséget ez év májusában.

Zajlik a szakszervezeti néptáncfesztivál megnyitója Szegeden, a Szőke Tisza (II.) előtt 1983 júliusában. FOTÓ: ENYEDI ZOLTÁN/MÓRA FERENC MÚZEUM

Két szép, magyar fülnek szépen csengő név. Pedig eredetileg egy házaspárról, az utolsó Habsburg uralkodópárról, IV. Károlyról és feleségéről, Zitáról kapták nevüket. A szociálisan érzékeny uralkodóról nevezett hajó lett a Szent Imre, feleségéről kapta nevét a Szent István, hiszen Trianon után nem lett volna szerencsés az utolsó Habsburg uralkodópárról el­nevezni a testvérhajókat. Mit szóltak volna a szomszédok, no meg a magasságos Népszövetség?

Véletlen – döntse el mindenki maga – az, hogy Károly a keresztényi házasság boldog­­ja? Hiszen házasságuk 11 éve alatt megvalósították a férj-feleség viszony legszebb példáját, a legmagasabb fokát! Nyolc gyermeküket is keresztényi sze­­retetben (nem elvtelenül), a pedagógia legmagasabb fokán, felelősségteljesen nevelték.

Ha valaki hisz a számmisztikában, akkor a Szőke Tisza 2020-as kiemelése nem véletlenül ekkor történt! A hajó is álmodhatott (hiszen a kisgyerekek érző lénynek képzelik a tárgyakat), mint Constantinus császár: E jelben győzni fogsz!

Bánki-Nagy Endre

Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában