Ki ápolja majd a magatehetetlen beteget?

2020.03.04. 17:38

Amikor indokolt lehet a gondnokság alá helyezés

Hogyan alakul a sorsa azoknak az embereknek, akiknek nincsen hozzátartozójuk, és egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni magukat? Otthonba kerülnek? Ki dönt erről? – faggattuk a szakembert.

Kancsár Tímea

Az életkor előrehaladtával egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, amikor már rendszeres gondozásra szorulnak. FOTÓK: DREAMSTIME

– Ha valaki betegsége miatt kórházba kerül, de ott megálla­pítják, hogy állapota miatt kép­­telen a továbbiakban el­lát­­ni önmagát, mi történik a ki­­szolgáltatott beteggel abban az esetben, ha nincsen hozzátartozója, vagy utóbbi nem tud segíteni? – kérdezte olvasónk. Nyilas Nikoletta ügyvéd válaszolt a kérdésre.

A jogosultak köre

– Pontosítás szükséges abban a tekintetben, hogy „nem képes ellátni magát”. A bírósági eljárás akkor indítható meg a cselekvőképesség részleges vagy teljes korlátozása iránt, ha a nagykorú ügyei viteléhez szükséges belátási képessége csökkent, vagy súlyosabb esetben tartósan, teljeskörűen hiányzik, és emiatt egyéni körülmé­nyeire, valamint családi és tár­­sadalmi kapcsolataira tekintettel indokolttá válik gondnokság alá helyezése – mondta Nyilas Nikoletta. Hozzátette: a polgári törvénykönyv rögzíti azoknak a jogosultaknak a körét, akik gondnokság alá he­­lyezési eljárást indíthatnak. A felsorolásban első helyen az érintett személy hozzátartozói szerepelnek, hiszen elsődlege­sen ők azok, akik személyes tapasztalattal rendelkezhetnek az érintett viselkedésével, jognyilatkozataival kapcsolatos problémákról, esetleg olyan ál­­lapotrosszabbodásról, amit a továbbiakban családi körben már nem tudnak kezelni.

A bíróság körültekintő

A gyámhatóság és az ügyész is jogosult keresetindításra. Előbbinek nem csupán joga, hanem meghatározott esetben kötelezettsége is. Nagyon fontos, hogy a gondnokság alá helyezés iránti perekben a bírósági eljárás a garancia arra, hogy kizárólag az a személy kerüljön gondnokság alá, akinek esetében ez jogai vé­­delme érdekében feltétlenül szükséges. A gondnokság alá helyezési eljárás nem oldja meg azt a kérdést, hogy fizikálisan a továbbiakban ki gondoskodjon a családtagról.

Ki lehet gondnok?

Amennyiben a bíróság arról dönt, hogy a cselekvőképesség korlátozása indokolt, a jogerős ítéletet elküldik a gyámhivatalba. Utóbbi gondnokot rendel ki az érintett beteg mellé. Gondnok lehet hivatásos és hozzátartozó is. Ha utóbbi vállalja, a hivatal eldönti, hogy alkalmas-e a feladatra. A gondnok feladata, hogy a gondnokolt személy érdekében járjon el, a gyámhivatal felé beszámolási kötelezettsége van.

– Úgy tapasztalom, hogy az idősek és az ilyen súlyos betegek ellátása lefedetlen terület. Méltó környezetben történő elhelyezésük nehéz. Ha a családtagok megengedhetik maguknak, tudnak egy segítőt fizetni. Más megoldás lehet az idősek otthona, ami azonban nagyon nagy minőségi eltéréseket mutat – mondta az ügyvédnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában