A vásárhelyi porcelángyár nem áll le

2020.03.24. 09:48

Átmenetileg bezár Makón a 2000 főt foglalkoztató gyár

Igaz a napok óta keringő makói szóbeszéd: átmenetileg bezár a Continental, más üzemek egyelőre nem követik a példát a városban. A hódmezővásárhelyi Villeroy & Boch Magyarország Kft. továbbra is termel, de megszigorították a higiéniai szabályokat.

Kovács Erika, Szabó Imre

Csaknem 2000 ember megy a vírus miatt kényszerpihenőre Makón. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– Mától visszavonásig két gyá­runkban, Makón és Vácott át­­­­menetileg szüneteltetjük a termelést, igazodva vevőink szállítási igényeihez – tájékoz­tatta lapunkat Hornyacsek Zol­tán, a Continental országos vállalati kommunikációs vezetője. Bár korábban a megrendelések visszaesése miatt küldtek el embereket, még így is ez a város legnagyobb termelő egysége, jó kétezer ember munkahelye.

Csaknem 2000 ember megy a vírus miatt kényszerpihenőre Makón. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Az átmeneti leállás idejére van mód az otthoni munkavég­zésre, illetve az egyéni időbankban felhalmozott órák felhasználására vagy a szabadságok igénybevételére.

– A Continental további hazai gyárai és irodái jelenleg tervezett működést folytatnak, felkészülve lehetséges jövőbeli egészségügyi és üzleti intézkedések végrehajtására – írták.

Másutt nem tervezik

Megkérdeztünk más makói üzemeket is, terveznek-e hasonló lépést. A Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója, Karkas Mi­hály arról tájékoztatott, teljes gőzzel üzemelnek, nem terveznek leállást. A Váll-Ker Kft.-nél is azt mondták, amíg biztosított az alapanyag-ellátás, termelnek tovább, és létszámleépítést sem terveznek. Gábor Zoltán, a DuoCor Bt. ügyvezetője pedig azt mondta, idén eddig 80 embert vettek fel, júniusban pedig to­vábbi 100-at terveznek.

A porcelángyár termel

A vásárhelyi porcelángyárban tovább folyik a munka, de több szigorítást élete léptettek. Például az, aki az elmúlt két hétben külföldön járt, köteles ezt a cégnek jelezni, és két hétig nem léphet be a gyár területére.

– A Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél, hasonlóan anyavállalatunk többi egységéhez, munkavállalóink és üzleti partnereink érdekében már az elmúlt hetekben is szá­­mos intézkedést tettünk a koronavírus elleni védekezés jegyében – áll a lapunk megkeresésére adott válaszban.

Elsőként a vállalaton belüli higiéniai szabályokat szigorították, majd jelentősen korlátozták a munkavállalókon kívüli kör gyárterületre lépését.

Támogatják az otthoni munkát

A vásárhelyi porcelángyárban a veszélyeztetett körhöz tartozó dolgozókat egészségük védelmében felmentették a munkavégzés alól.

Az óvodás és iskolás korú gyermekek szülei pedig szabadságra mehetnek. Azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges, támogatják az otthoni munkát. Több munkatársuk már a múlt héten is otthonról látta el a napi munkáját, amelyhez a vállalat minden feltételt biztosított.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában