Ásotthalmon nyugodtak

2020.03.19. 14:01

Falun senki sem pánikol

Kedd délelőtt a szokásos nyugalom fogadott minket Ásotthalmon. A falu egyetlen kocsmájában senki sem aggódott a vírus miatt. Annál inkább Magdi néni, akit nemrég műtöttek.

Arany T. János

Tix József, Józsi bácsi azt mondta, akkor kezd el aggódni, ha már őt is elviszik. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Már a forgalmon is meglátszott a koronavírus terjedése okozta intézkedések hatása: a Kissori úton Mórahalom és Ásotthalom között alig találkoztunk autóssal. Arra voltunk kíváncsiak, egy kisebb településen élők mindennapjait hogyan befolyásolja a járvány. A falu egyetlen megmaradt vendéglátóipari egységében, a Lajcsi kocsmában kevesebb volt a vendég, mint szokott.

Még nem veszik komolyan

– Mitől félnék, egyszer meg kell halni, nem? – kérdezett vissza a kocsma egyik törzsvendége, Józsi bácsi. Tix Józsefet annyiban egészítette ki Zsolt, a pultos, hogy amikor majd Ásotthalmon is meghal az első fertőzött, akkor fogják majd csak komolyan venni a helyzetet a helyiek. – Adjál mellé egy háromcentest fertőtlenítésre – kérte Zsoltot Józsi bácsi. – 73 éves vagyok, de ilyet nem éltem még meg. Amikor majd visznek, akkor el­­kezdek félni. Egészség van, enni bírok, inni bírok – húzta le az italt Józsi bácsi.

Tix József, Józsi bácsi azt mondta, akkor kezd el aggódni, ha már őt is elviszik. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Fertőtlenítenek

– A városokban nagyobb koncentrációban fog megjelenni a megbetegedés, mint a faluban. Egyelőre elbagatellizálják az emberek, nem érzik a súlyát, de majd ha egy rokon vagy a szomszéd betegszik meg, akkor majd megértik – csatlakozott is­­mét a beszélgetéshez Zsolt, aki szorgalmasan tisztogatta a pultot fertőtlenítővel, amiből a levegőbe is fújt néha. – Le ne fújjál, mert abba döglök bele! – humorizált Józsi bácsi.

„Tanyán nem kell prevenció”

– Komám, használd ki ezt a pár órát – viccelődött Józsi bácsival egy másik törzsvendég, utalva ezzel a 15 órás kényszerű zárórára. – Tanyán nem kell prevenció. Étel mindig van otthon, de nem a vírus miatt, hanem hogy ne kelljen állandóan Szegedre rohangálni vásárolni. In­kább az zavar, hogy jön a fagy, és lefagy minden – tette hozzá.

Magdi néni nem derűlátó

Miközben a polgármesteri hivatallal szemben lévő parkban há­­rom tinédzser a telefonját bújva valószínűleg épp digitális tanórán vett részt, az Arany János és a főutca kereszteződésében a tá­­pos bolt vezetője, Krajcsovics Lászlóné Magdi néni egy ismerősével beszélgetett. Ő kevésbé volt derűlátó, mint a Lajcsi kocsma törzsközönsége.

– Én azért félek a megbetegedéstől, mert nemrég műtöttek gerinccsatorna-szűkülettel – mondta aggódva Magdi néni.

– Nem véletlenül építik a konténerkórházat Kiskunhalason. Szerintem előbb-utóbb ide is begyűrűzik a járvány – utalt arra, hogy Bács-Kiskun megyében elkezdték építeni a mintegy 150 ember befogadására alkalmas konténerkórházat.

Maszk, fertőtlenítő, hipó

– Bent van a hipós víz, itt a zsebemben a fertőtlenítő. Nem mostani, de most vettem elő – mutatta a tégelyt. Magdi néni azt mondta, délig eddig még egyetlen vásárlója sem volt. Ismerősével megjegyezték, a közeli buszmegállóban látták, hogy néhányan maszkot viseltek, mire Magdi néni előhúzta zsebéből a sajátját, és azt mondta, bár neki is van, de nem veszi föl, nehogy kinevessék az emberek.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában