Helyi közélet

2020.03.29. 11:17

Maszkot varrnak ingek helyett

Balog Norbert egyéni vállalkozó 100 száj­­maszkot adományozott a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központnak. A maszkokat a cé­­ge készítette abból az anyagból, amiből korábban népi ingeket varrtak.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– A veszélyhelyzet előtt 23 évig nemzeti felsőruházatot varrtunk rendezvényekre, kon­­certekre. Ez a munka most egy pillanat alatt megszűnt. Nem tudjuk, mikor indulhatunk újra. Képesek lennénk teljesen átállni szájmaszkok gyártására. A vírus ellen ugyan egyetlen maszk sem nyújt 100 százalékos védettséget, de segítenek a fertőzés terjedésének lassításában.

Balog Norbert elmondta, azt az anyagot használták fel, amiből hagyományőrző népi ingeket varrtak volna. Ez az anyag 90 Celsius-fokon mosható, fertőtleníthető, vasalható. Az anyag­ellátást több helyi család is segítette.

Jelenleg négyféle maszkot varrnak, amiket forgalmazni kezdtek, emellett intézményeknek is segítenek az adományaikkal. Első körben a Kapcsolat Központnak adott át 100 maszkot.

Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ vezetője elmondta, heroikus küzdelmet folytattak az elmúlt 3 hétben. Az volt a cél, hogy legkevesebb 2-3 hónapra elegendő védőfelszerelésük legyen. Örülnek minden felajánlásnak.

– Kollégáink éppen százan dolgoznak az idősgondozásban. Így a hét minden napjára jut fertőtleníthető maszk mindenkinek – emelte ki.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában