Csongrád megye első gólyája

2020.03.16. 15:11

Megérkezett az első gólya

A Magyar Madártani Egyesület szerint Magyarország és a régió emblematikus madara a fehér gólya, mely napjainkban szinte már csak településeken költ.

Suki Zoltán

Fotó: LŐDI ANTAL NORBERT

Örömmel jelentem, hogy a mai napon megérkezett Mártély és ha jól tudom, akkor Csongrád megye első gólyája Olasztanyára – írta olvasónk, Lődi Antal Norbert a hét végén.

Több kelet-európai néphez hasonlóan a magyaroknak is nemzeti madaruk. A tavasz egyik hírnöke, és a népi hiedelemben sok helyütt a gyerekeket is ő hozza.

A hazai állomány 1958-tól 1974-ig folyamatosan csökkent, 8000 párról 4800-ra. Ezt követően lassú gyarapodás mutatkozott, és a védelmi intézkedések hatására napjainkra 5000-5500 pár körül állandósult a fészkelőpárok száma. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti, és kora tavasszal tér vissza, majd augusztusban ismét útra kel. A Kárpát-medencében két gólyafaj él: a fekete és a fehér gólya. Érdekes, hogy a fehér gólyával szemben fekete színű társa az erdőkben él, nem szeret városokban, közösségekben lakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában