Új időszámítás kezdődik

2020.03.02. 07:25

Öt másodpercen belül célba ér a banki átutalás a hét minden napján

Egyszer már majdnem bevezették, most valóban elindul: hétfőtől minden 10 millió forint alatti átutalás 5 másodpercen belül teljesül majd Magyarországon. És nem kell hozzá bankszámlaszám, elég a címzett mobilszáma, vagy e-mailje is.

Kovács András

Gyorsabban juthatunk készpénzhez is.

Fotó: KUKLIS ISTVÁN

Ma elindul az azonnali fizetés, amely öt másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat.

– A bankrendszerben feladott megbízások nagy részét teszik ki az egyedi utalások, napi átlagban több százezer tranzakcióról van szó, ezek gyorsulnak fel hétfőtől – mondta Trencsán Erika. A money.hu vezető pénzügyi szakértője hangsúlyozta, amellett, hogy sebességváltás történik, egyszerűbben lehet majd utalni az új rendszerben, amelynek lényeges eleme az úgynevezett másodlagos azonosító.

Másodlagos azonosító

– Eddig egy sima átutaláskor meg kellett adni a másik személy bankszámlaszámát, ezt pedig nem mindenki tudja fejből. A másodlagos azonosító bevezetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek megy az utalás, annak a mobilszámát vagy e-mail címét, vagy adószámát elég lesz megadni, nem kell feltétlenül tudni a bankszámlaszámát – emelte ki a szakember. Fontos, hogy meg lehet adni több azonosítót, tehát a mobilszámot, az e-mail címet és az adószámot is. Ugyanakkor ezek csak egy bankszámlaszámhoz tartozhatnak.

0-24 órában

Ahhoz, hogy mobilszámra vagy e-mail címre lehessen utalni március 2-tól, szükség van arra, hogy a banknál regisztrálva legyenek ezek az adatok. Vagyis akinek megy a pénz, az „intézze” ezt a számla­vezető bankjánál.

– Érdemes tehát mielőbb megadni pénzintézetünknek a másodlagos azonosítót vagy azonosítókat. Az azonnali fizetési rendszerben történő utalásokért nem számlázhatnak magasabb díjat a bankok, ugyanakkor van olyan társaság, amely a másodlagos azonosító regisztrációjáért később pénzt kérhet – emelte ki Trencsán Erika.

Korábban a bankközi átutalások csak munkanapokon, 7 és 17 óra között, átlagosan 1-2 óra alatt teljesültek. Március 2-tól viszont a Magyar Nemzeti Bank megkezdi az azonnali fizetést, amellyel a 10 millió forint alatti, elektronikus úton indított egyedi belföldi forintát­utalások az év minden napján 0-24 óráig 5 másodperc alatt teljesülnek.

Tovább utalható

A sikeres tranzakciókról az átutalást kezdeményező a számlatörténetből vagy a banktól kapott értesítésből tájékozódhat, a sikertelen fizetésekről pedig minden esetben érkezik negatív visszajelzés. Vagyis pontosan és időben tudjuk, hogy hol jár a pénzünk. De nemcsak a jelzés érkezik meg a pénzről – ahogy azt a bankkártyás vásárlásoknál megszokhattuk –, hanem a pénz ténylegesen is átmegy. Így a címzett bankkártyájával akár azonnal felveheti, elköltheti, vagy elektronikus átutalással maga is tovább küldheti a frissen megérkezett pénzt, éjjel-nappal, bármikor.

Vannak kivételek

Az úgynevezett értéknapos átutalások – amikor előre tudjuk, hogy valamit egy adott napon kell fizetnünk –, illetve a rendszeres átutalások – amikor minden hónapban ugyanazon a napon utaljuk például a villanyszámlát –, ugyancsak szeptembertől kerülnek be a rendszerbe. Ezen túlmenően a nyugdíj, a munkanélküli segély és a családi pótlék is kimarad egyelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában