25 év után lép fel ismét az Edda Művek Hódmezővásárhelyen

2020.03.12. 20:38

Pataky Attila már 46 esztendeje folyamatosan zenél

Dedikálással egybekötött közönségtalálkozót tartott az Edda Művek tegnap Hódmezővásárhelyen, egyben bejelentették májusi koncertjüket is, bízva benne, hogy addigra feloldják a járvány miatti tilalmakat. A találkozó előtt szerkesztőségünkben is jártak, és beszéltek terveikről.

Kozma Rita

Szeged – 2020.03.11. Edda együttes a sajtóházban. Pataky Attila portrék. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Generációk nőttek fel és szeretik ma is az Edda Műveket, ezt bizonyítja, hogy szombaton telt házas koncertet adtak a budapesti Papp László Sportarénában. A zenekar tagjai még ennek az élménynek a hatása alatt ér­keztek meg hódmezővásárhelyi közönségtalálkozójuk előtt a Délmagyarország szerkesztőségé­be, ahol az alkotás és a zenélés öröméről, terveikről meséltek.

– Életünk egyik legnagyobb koncertjét adtuk, fantasztikus érzés volt, olyan energiák mo­­zogtak, ami ritka. És annyira fel­­töltött, hogy amikor vége lett a háromórás koncertnek, nem fá­­radtságot éreztem, hanem azt mondtam volna legszívesebben, hogy kezdjük elölről. Az a visszajelzés, hogy ez a koncert volt a csúcsok csúcsa, nagy boldogsággal tölt el, nemhiába telt el a 46 év – mondta el Pataky Attila.

Alapi István arról beszélt, hogy amikor az ember ott van egy hatalmas nagy tömeg előtt, annak két oldala van.

– Egyrészt a tudat, hogy ennyien szeretnek és ennyien akarnak velünk együtt lenni, ugyanakkor egy ilyen óriási tö­­meg egy ponton túl személytelenné válik. Viszont fontos, hogy a taps mértéke és a taps által okozott öröm nem függ a tömegtől. Ugyanaz az öröm tud érni egy százfős közönség előtt is, ahol szintén irtózatos energiák tudnak áradni a közönség és köztünk. Amikor hazaértem, akkor pedig azonnal visszanéztem a koncert felvételét – mesélte.

A koncertezést semmi sem pótolja a zenekar számára.
Fotó: Karnok Csaba

Kicska László is teljesen a múlt szombat hatása alatt van.

– Még túl közeli az élmény, kell egy kis idő, amíg feldolgozza az ember, és el tudja helyezni 30 év történéseinek a sorában. Elképesztően sokat dolgoztunk, hosszú próbaidőszak előzte meg a koncertet, az utolsó heteket, napokat végigizgultuk, hogy meg tudjuk-e tartani a koncertet a járvány miatt – mondta. Hozzátette, talán épp az utolsó buli volt az övék.

A zenekar harmincharmadik albuma 22 új dallal jelent meg, és egy hónap alatt platinalemez lett, a dalszerzés és a szövegírás állításuk szerint könnyen ment mindig is és könnyen megy ma is.

Pataky Attila szövegíróként éli az életét.

– Van miről írni. Egyébként sem írtam úgy dalt, hogy jaj, már szerda van, és kéne valamit írni. De Magyarország négy legjobb rockzenészével könnyű új dalt írni. Mi nem 5-10 évenként visszatérő zenekar vagyunk, mi folyamatosan játszunk, és az idei nyári turnénk is meg lesz tartva. Zenekarként úgy érzem, áldás van rajtunk, az életben megküzdünk a gondokkal, esünk-kelünk, de a zenében nem – magyarázta. Szerinte a folytonosság a lényeg, 1974 óta, mióta elkezdte, folyamatosan csinálja. – Nekünk feladatunk van itt, Magyarországon, én ebben hiszek – tette hozzá.

A zenekar tagjai elárulták, a kemény munka után legszívesebben pihennének, de a show-nak mennie kell, és bíznak ben­­ne, hogy a tavaszi és a nyári koncertjeiket is meg tudják tartani.

Gömöry Zsolttól megtudtuk, március 24-én unplugged tévékoncertfelvételük lesz, ha pedig nem korlátozzák őket az utazásban, akkor 26-án két hétre Amerikába utaznak. – Ha hazajöttünk, és vége lesz a járványnak, utána itthon játszunk, május 9-én Hódmezővásárhelyen, ami azért különleges, mert ott 25 éve léptünk fel utoljára – mondta el lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában