Érdemes utánamenni a pénzünknek

2020.03.04. 07:36

Pénz visszaszerzés fizetési meghagyással

Az egy évvel korábbinál 10 százalékkal több, 528 ezer fizetési meghagyásos eljárás indult tavaly – még mindig kevesen tudják, hogy a lejárt tartozásnál vagy károkozásnál ez a leggyorsabb módja a pénz pereskedés nélküli visszaszerzésének.

K. A.

Érdemes utánamenni a pénzünknek.

Fotó: Frank Yvette

– A tavaly indított 528 ezer fizetési meghagyás túlnyomó többségét követeléskezelők, a közszolgáltatók – tömegközlekedési és közműcégek, valamint mobiltársaságok – kezdeményezték. Az eljárások 96 százalékát 10 ezer és egymillió forint közötti összegű tartozás miatt indították – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataiból.

Nem kell félni!

Az eljárások döntő részét, 521 ezer kérelmet elektronikusan nyújtották be.

– A szóbeli és papíralapú kérelmek alacsony, 1,2 százalékos aránya azt mutatja, hogy továbbra is kevés magánszemély kezdeményezi az eljárást – mondta Tóth Ádám. A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az elhúzódó pereskedéstől való félelem miatt sokan hagyják veszni a jogos követelésüket. Holott 3 millió forint alatt ez a legegyszerűbb módja a per nélküli pénz visszaszerzésnek.

Albérlettől munkabérig

Tipikusan ilyen helyzet, ha a lakó elmarad a bérleti díjjal, nem fizetnek vissza egy magánkölcsönt, vagy károkozásból eredően van követelésünk valakivel szemben. De akkor is kezdeményezhető fizetési meghagyás, ha egy webáruház nem utalja vissza a termék vételárát, vagy a munkáltató nem fizeti ki az alkalmazott munkabérét, túlóráját, végkielégítését.

Gyorsan jogerős

Ha a kérelem elektronikus úton érkezik, a fizetési meghagyást 3 munkanapon belül, a szóbeli vagy papíralapúaknál 15 napon belül kell elbírálnia a közjegyzőnek. Az eljárás mellett szól az is, hogy a tavaly kibocsátott fizetési meghagyások 90 százaléka néhány héten belül jogerőre emelkedett, azaz sikerrel végződött. Vagy azért, mert elismerték tartozását vagy, mert nem éltek ellentmondással.

Ha az adós vitatja a tartozását, akkor a fizetési meghagyással szemben ellentmondást terjeszthet elő, ilyenkor az eljárás perré alakul. 2019-ben a fizetési meghagyások mindössze 5 százalékából, 29 ezer eljárásból lett per, mert a fizetésre kötelezettek részben vagy egészben nem ismerték el a tartozásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában