Nem csökken az importgyümölcs és -zöldség

2020.03.17. 21:31

Repülős mangó és ananász a nagybanin – Fotók

Régen télen szilvát csak aszaltban ettünk, lekvárban, befőttben, esetleg fagyasztottan, a piacgazdaságban minden van, amit megfizet a vásárló. Így szilva is kapható március közepén, igaz, Peruból érkezik, áthajózik az óceánon. És van kínai gyömbér, brazil lime, spanyol áfonya és olasz fürtös paradicsom is.

Kovács András

Szeged 2020.03.12. Ijmport gyümölcsök Képen: Mangó Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

– Itt vagyok mögötted két mé­terrel – mondja fotós kollégám, amikor rákérdezek telefonon, hogy merre jár, mert elég rossz helyen álltam le és vártam be a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac sorompós bejárata előtt. A biztonságért felelős alkalmazottak hamar ki is szúrnak bennünket, és udvariasan megkérdezik, mi­­ben segíthetnek. Amikor ki­derül, hogy vár bennünket, szépen elirányítanak, hogy a so­­rompó után azonnal jobbra, majd balra, és hajtsunk be a hét kapu valamelyikén.

Behajtás

Kollégám szorosan a nyomomban, a középső kapuk egyikénél megyünk be. A sorompó előtt felirat, hogy tilos a vo­natozás, vagyis az élelmes ma­­gyar – és nem magyar – ne próbáljon úgy spórolni, hogy egy nyitásra két autó slisszoljon be. A szankcióra már nem emlékszem, de az is fel volt tüntetve. A sorompó után azonnal meglátom a kocsim rendszámát a „villanyújságon”, mellette egy jelzés, hogy a belépésünk pótdíjjal történt.

Természetesen erről érdeklődünk először Veres Balázsnál. – A beléptetés az aktuális rend szerint történik, és jogosulatlanság esetén automatikusan pótdíjazza a rendszer az érkező járműveket. Érdemes erről előre tájékozódni, az információk megtalálhatók weboldalunkon vagy érdeklődhetnek ügyfélszolgálatunkon is a behajtani kívánó autósok. Másik lehetőség a lakossági par­­koló, ez 0–24-ben megközelíthető bárki számára – mondja a piac vezetője.

Miskolctól Győrig

Ahhoz képest, hogy március kö­­zepét írjuk, szépen pörög az élet az importos csarnokban. Egymás között mindenki csak így emlegeti a piac legnagyobb csarnokát, ahol elsősorban a déligyümölcs cserél gazdát – persze a sok import zöldség mel­­lett. Ámuldozni nem na­­gyon érdemes, mindjárt az ele­­jén határozott mozdulattal arrébb is tessékelnek bennünket egy igyekvő, közepesen meg­­pakolt targonca útjából.

– Most szerintem 99 százalék, de a legnagyobb szezonban sem meg 70 százalék alá ebben a csarnokban a külföldről be­­hozott áru – mondja Veress Ba­­­­lázs, hozzátéve, szinte az or­­­­­­szág minden pontjáról jönnek a nagyban vásárlók, Nyíregyházától Miskolcig, Győrtől a Balatonig, és pécsiek is könnyen eltalálnak Szegedre. Nem beszélve a budapestiekről.

Perui szilva

Ottjártunkkor szép nagy szemű görög földi eper kínálta magát, kilónként 1000 forintért, s ez azért annál jobban mutatott, mint az élelmiszermulti polca­­in az 1200 forintos. – Ez nem olasz – mondták kicsit mosolyogva, és ezt körsétánk alatt hallottuk még jó néhányszor. Ennek ellenére természetesen találtunk onnan érkező importot, hiszen az élet nem állt meg.

Régen télen szilvát csak aszalt­­ban ettünk, lekvárban, be­­főttben vagy gyorsfagyasztottan, amihez persze bátran hozzáadhatjuk a pálinkafogyasztást is. Ma a piacgazda­ságban minden van, amit meg­­fizet a vásárló, így szilva is március közepén, igaz Peruból érkezik, áthajózik az óceánon. A legkisebb tétel természe­te­­sen a láda, 8300 forintba ke­­rül, ami egy kilóra vetítve 1185 forint. Óriási szemű, nem is szilva alakú, a magyar ezt ringlónak mondja.

Spanyol fokhagyma

Láttunk szép brokkolit 5500 fo­­rintért zsákját és még szebb fokhagymát, ami Spanyolországból érkezett, és az 5 kilós ki­­szerelésből kiindulva csupán 500 forint körül van kilója. Nem csoda, ha nehezen tud vele versenyezni a magyar termelő, aki nem nagyon talál embert a kézimunka-igényes növény műveléséhez, felszedéséhez.

Messzebbről, Costa Ricából érkezett az ananász, szépek, nagyok, csupán 9 darab fért belőle egy 7200 forintért kínált kartonban. Erre nem kérdeztünk rá, de nagy valószínűséggel „repülős” ananász volt. A „hajóst” ugyanis – bármennyire hihetetlen – éretten szüretelik, és alacsony hőmérsékleten tárolva, tengeri úton szállítják. A „repülőst” ellenkezőleg, féléretten szüretelik, légi úton érkezik, és leszedés után néhány nappal már értékesítik.

Olasz karalábé

Fordított, nekünk normális rugóra jár a repülős mangó, azt érettebben szedik le, gyorsabban kerül a fogyasztó asztalára, mint a hajón szállított. Az utóbbit szinte zölden szedik le, és az egész évben kapható gyümölcs gyakorlatilag a hosszú úton érik be – vagy nem. Repülős és sokkal csábítóbb mangóhoz volt szerencsénk a nagybani piacon, igaz, meg is kérték az árát. A tapasztalat szerint a két és fél, háromszoros a légi felár.

A boltokban mostanában ép­­pen olcsó a citrom, a nagybanin is 500 forint körül van kilója, de az élelmiszermulti 700-ért akár már biot is kínál a vásárlóknak. Ehhez képest a Vitaricum Kft. drágábban adja az importos csarnokban. – Ez kezeletlen citrom, bátran lehet reszelni a héját és beletenni a süteménybe – mondja Acsay Lajos. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozza, a sima héja vegyszeres, és ezért mosás után sem javallott a fogyasztása az ételekben.

Találkoztunk szép kínai gyöm­­bérrel, de előfordul, hogy Brazíliából érkezik, ahogy például a lime is. Van gyönyörű nagy szemű áfonya Spanyolországból, és tetszetős fürtös paradicsom, az utóbbi történetesen Olaszországból. Ahonnan például a valóban szép és zsenge karalábé is érkezett. Mert az élet nem állhat meg.

Tények, röviden

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac 14 hektáros, ebből 110 ezer négyzetméter összefüggő, sík bazaltbeton felület. Több mint 1400 darab, egyenként 30 négyzetméteres fedett szín alatti értékesítőhellyel, valamint egy 12 ezer négyzetméteres korszerű csarnokkal. Az utóbbin belül 9 méter széles belső út biztosítja az árumozgatást, és erre minden egység – árus – 10 méter széles eladófronttal nyílik. A beléptető rendszer automatizált, közel 600 férőhelyes puffer parkoló és körforgalmi leágazás gyorsítja az M43-s és az 5-ös főútról érkezők zavartalan belépését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában