Mit eszik a gyerek?

2020.03.14. 14:25

„Sejtelmes” menzai fogások nyomában Mártélyon

Kuzma Csilla nem elégszik meg azzal, ha a gyerekeket sikerül meggyőzni a napi menü elfogyasztásáról. Akkor elégedett, ha a szülők is tudják, mit evett aznap utódjuk. A héten éppen ezért kóstoltatást szervezett számukra.

Tábori Szilvia

Szeged - Kiskundorozsma, Jerney János iskolában menza. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Békés megyéből származó, kórházi élelmezésen edződött szakember, Kuzma Csilla tavaly szeptember óta a mártélyi óvoda és iskola közétkeztetéséért felel.

– Amikor a gyerek ebédidőben akár a leves, akár a második fogás megkóstolása nélkül inkább az otthonról hozott szendvicsért nyúl, kifejezi megszokásait – mondta Kuzma Csilla, élelmezésvezető. Hozzátette, az sem ritka, hogy reggelire cukrozott péksüteményt, édességet hoznak magukkal. Az óvodai és iskolai csoportok az ebédlőben van, hogy egymást biztatják, de akár gyorsan le is beszélik a másikat az aznapi menüről.

A mártélyi közétkeztetésért felelős szakember úgy fogalmazott: a sejtelmesség segíti a legegyszerűbb és a sokszor legelutasítottabb ételek elfogadását. Amint a nyers zöldség rágórépa, a spenót pedig szószként kerül a csirkehúsra, azonnal felkelti érdeklődésüket. A halat pedig úgy csempészik az ételek közé, hogy a bolognai szószba sertéshús helyett azt darálnak, Dalmát makaróninak elnevezve. De ha az egyik asztalnál ülők élen járnak, és megtapsolják őket, a büszkeség a többieket is lelkesíti. A gyümölcslevessel és a makarónival lehetetlen célt téveszteni, a főzelékek kevésbé népszerűek.

Az anyagi kvótát firtató kérdésre válaszolva azt mondta: szerencsére a településen elég jó összegből gazdálkodhat, a mínuszos és pluszos napok kiegyenlítik egymást, így változatos, kreatív és megfelelő étkezést biztosíthatnak.

– Barátságosan és viccesen közelítek hozzájuk, megbeszéljük, mit szeretnének, egyeztetünk az újdonságokról, az egészséges étkezés szükségességéről – magyarázta Csilla.

– A szülőknek részben szemléletformálónak szánt kóstoltatást is azért szerveztem, hogy tudják, mi kerül gyerekeik elé a menzán – tette hozzá.

A speciális étkezési szokások, diéták kapcsán azt hangsúlyozta: az egyéni étrendek tálalásakor apró figyelmességekkel segíthetik, hogy a többiekétől eltérő menüt fogyasztók se érezzék hátránynak helyzetüket. Ha ők is gördülékenyen, megfelelően melegítve, társaikkal egy időben kapják meg tányérjukat, nem érzik a megkülönböztetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában