Helyi közélet

2020.03.31. 11:10

Telefonon segítik a pszichiátriai betegeket

Csak a sürgős eseteket látják el a Pszichiátriai Klinikán. A lelki betegeknél viszont számos panasz jelentkezhet a vírus miatt is, éppen ezért segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget a szakemberektől.

K. A. R.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi ellátás új helyzet elé állítja a Szegedi Tu­dományegyetem Pszichiátriai Klinikájának betegellátásában dolgozókat és a betegeket egyaránt. Éppen ezért telefonos segélyvonalat indítottak az intézmény munkatársai.

A klinika szerint a veszélyhelyzet idején számos pszichológiai és pszichiátriai vonatkozású kérdés vetődhet fel az emberekben. A fo­­lyamatosan változó járványhelyzet során a lelki betegek könnyebben elveszíthetik törékeny egyensúlyukat, alvászavar jelentkezhet náluk, szorongásuk, hangulatzavaruk fokozódhat. Továbbá bizonytalanná válnak a gyógyszerszedésükkel kapcsolatosan, nem tudják, hogyan, mi­­­lyen formában kérhetnek lelki segítséget, kihez forduljanak, ha lelki problémáik vannak, hiszen ebben az időszakban csak rendkívüli esetben lehet személyesen felkeresni a szakembereket. Épp emiatt a gyógyszer felíratásának kérdése sem egyértelmű, ráadásul a pszichiátriai gyógyszerek többségét a háziorvosok nem írhatják fel. Járványhelyzetben mikor és milyen formában lehet pszichiátriai szakrendeléshez fordulni, hogyan lehet állapotrosszabbo­dás esetén segítséget kérni? Eb­­ben segítenek a Pszichiátriai Klinika munkatársai.

Rudisch Tibor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a 62/630-031-es vonalon érhető el hétfőnként 12 és 15, míg keddenként és csütörtökönként 9 és 12 óra között. Internetes beszélgetés, skype-os kapcsolattartás is lehetséges, illetve a [email protected] e-mail-címen is rendelkezésre áll.

Fehér-Csókás Annamária klinikai szakpszichológus, Rácz Zsu­­zsanna klinikai szakpszichológus, Kodela Júlia pszichológus és Toma Mónika pszichológus is segít. Őket hétfőn 12 és 15, illetve szerda 9 és 12 óra között lehet keresni a 62/342-390-es telefonszámon, míg kedden és csütörtökön 9 és 12 óra között a 62/342-391-es számon lehet konzultálni a szakemberekkel. Mohácsi-Hartner Judit klinikai szakpszichológus e-mailben fogadja a megkereséseket a hét minden napján a [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában