A problémát estére sikerült megoldani

2020.04.24. 21:28

28 napos karantént kaptak a szerbektől, akik ma átlépték a szerb-magyar határt

Becsapva érezhették magukat azok a munkavállalók, akik ma Szerbiából Magyarországra jöttek át dolgozni – visszafelé a szerb oldalon 28 napos karanténra kötelezték őket. Pásztor István, a VMSZ elnöke közleményben reagált a történtekre.

delmagyar.hu

20200402 Röszke határ Zavartalan a határon a teher forgalom, az áruszállítás. A ki, és belépő kamionokat folyamatosan ellenőrzik a vámosok. Képen: határ átkelő Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba (Illusztráció)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Röszke-Horgos határátkelőn tartott sajtótájékoztatón közölte, megállapodtak a szerb kormánnyal, hogy lehetővé teszik a két határ mentén élő és ingázó munkavállalók számára a határátkelést. (A cikk ide kattintva olvasható el.)

A Szerbiában élő munkások – főként magyarok – akik a műszak végén hazafelé tartottak, a szerb határon szembesültek vele, hogy hiába rendelkeznek megfelelő dokumentumokkal, a korábbi ígéret ellenére nem kapnak felmentést a 28 napos karantén alól.

A felháborodott tömeg a közösségi oldalakon, határfigyelő csoportokban fejezte ki csalódottságát.

Mégsem kell karanténba vonulniuk

A probléma estére megoldódott. Pásztor István VMSZ és a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke hivatalos oldalán fejezte ki sajnálatát a történtek miatt, mint indokolta, a fennakadást a rendeletek összehangolásának mulasztása okozta és nem kell karanténba vonulniuk az ingázó munkavállalóknak.

„A gondok okozója az volt, hogy a szerbiai illetékes szervek elmulasztották a karanténrendelkezés szabályait összehangolni a határnyitásról szóló kormányhatározattal.A problémáról tudomást szerezve azonnal felhívtam telefonon Ana Brnabic miniszterelnök asszonyt és kértem az azonnali intézkedést, a mulasztás elhárítását. Ennek eredményeként ma (péntek) 19 órától fennakadásmentesen átjárható a három újranyitott határállomás. Azt is kértem, hogy azoknak, akik a nap folyamán végzést kaptak 28 napos karanténba vonulásról, ne kelljen karanténba vonulniuk, a végzések kerüljenek visszavonásra és töröljék őket a karanténba rendeltek jegyzékből. Így azok, akik a nap folyamán karanténra vonatkozó végzést kaptak, nem kell karanténba vonulniuk, szabadon ingázhatnak munkahelyükre és vissza. Ígéretet kaptam, hogy így lesz.” – írja a bejegyzésben.

A cikkünket új információk birtokában frissítjük.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában