Számos intézményt érint

2020.04.28. 09:51

450-nél is több pedagógust érint a változás Csongrádban

Jövő tanévre halasztották a pedagógusok minősítő és tanfelügyeleti vizsgáit a járványhelyzet miatt. Ez száznál is több Csongrád megyei intézményre vonatkozik.

K. A. R.

A Radnót egyes dolgozói is érinti az elhalasztott minősítés.

Fotó: Kuklis István

A veszélyhelyzet miatt mentesítette a pedagógusokat néhány kötelezettségük alól az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ugyanis a pedagógus-előmene­teli rendszer részét képező mi­­nősítéssel és tanfelügyelettel kapcsolatos folyamatban lévő eljárásokat a 2020/2021-es tanévre halasztják. Ennek következtében az óvodapedagógu­soknak, a tanítóknak és a tanároknak csak a jövő tanévben kell számot adni tudásukról, szakmai munkájuk minőségéről.

A halasztás érinti a gyakornokok májusban esedékes minősítését is, amit ugyancsak őszre halasztottak, így semmiféle joghátrányuk nem keletkezik.

A Radnót egyes dolgozói is érinti az elhalasztott minősítés.
Fotó: Kuklis István

Lapunk kérdésére az Oktatási Hivatal közölte, a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel Csongrád megyében százkilenc intézmény háromszázhat pedagógusának minősítését függesztették fel. Továbbá a tanfelügyeleti eljárások hetven intézményt, ezen belül száztizennyolc pedagógust és negyvennégy vezetőt érintettek, az eljárásokat törölték.

Érintett az intézkedésben például a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum, a Csengelei Általános Iskola, a Csongrádi Batsányi Já­­nos Gimnázium és Kollégium, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda is.

Utóbbi intézmény vezetőjétől megtudtuk, óvodájukban három óvónő mentesül most a minősítés alól, a következő tanévben kell majd az eljárásban részt venniük. Kosztyu Gyuláné szerint ez logikus döntés volt a minisztérium és a hivatal részéről, hiszen most alig van gyerek a csoportokban, így a pedagógusok nem tudnának annyi óvodással érdemben dolgozni, ahánnyal a minősítőre készültek. Hozzátette, szerinte szakmai fejlődés szempontjából fontos a minősítő rendszer.

A pedagógus-életpálya kétéves gyakornoki időszakból áll, és ezek után Pedagógus I., Pedagógus II., Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatot lehet elérni a rendszeren keresztül. A különböző fokozatokhoz eltérő illetmények tartoznak, ezzel el­ismerve és jutalmazva a pedagógus munkájának minőségét.

A tanfelügyeleten, vagyis a pedagógiai-szakmai ellenőrzésen a tanfelügyelők mesterpedagógus fokozattal rendelkező tanárok, akik órát látogatnak, megvizsgálják a különböző dokumentumokat, interjúznak, és elemzik az intézményi önértékelést.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában