Gyógyszerekből is jócskán bevásároltak

2020.04.27. 08:23

A felvásárlási láz okozott gyógyszerhiányt a patikákban

A gyógyszerek mellett a vitaminokat és a fájdalomcsillapítókat is nagy mennyiségben vitték, így átmenetileg országos hiány alakult ki a gyógyszertárakban. Most már számos készítmény újra kapható, de van, ami továbbra is hiánycikk. Az e-recept egyre népszerűbb Szegeden is.

Kiss Anna

Az élelmiszerboltok mellett a gyógyszertárak polcait is leürítették a vásárlók

Fotó: Kuklis István

Volt, aki több hónapra előre kiváltotta márciusban a gyógyszerét a koronavírus hazánkban történő megjelenésekor, emiatt átmenetileg gyógyszerhiány volt olyan termékekből is, amelyekre korábban nem volt jellemző. Nagy Ildikótól, a Kálvin téri Pingvin Patika vezetőjétől megtudtuk, most már valamennyire csillapodtak a kedélyek, mindenki csak annyi gyógyszert vált ki, amennyi szükséges.

– A fokozott gyógyszerhiány is megszűnt. Más kérdés, hogy már hónapok óta vannak olyan gyógyszerek, amik járványtól függetlenül hiánycikkek, ezek száma nem csökkent azóta sem, sőt, kis mértékben nőtt. Ezek a gyógyszerek más és más betegségekre vannak, közülük csak nagyon kevés hozható összefüggésbe a járvánnyal – mondta lapunknak a szakember.

Nagy Ildikó kérdésünkre arról is beszámolt, hogy vásárlóik a szokásos gyógyszereiken kívül vitaminokat, fájdalom- és lázcsillapítókat, köhögéscsillapítókat is nagy mennyiségben kértek.

– Ez főként a járvány kezdetén volt jellemző, így ezek is hiánycikkekké váltak átmenetileg. Ez azóta megszűnt. A legkülönbözőbb fajta vitaminok és a nátha elleni szerek ismét kaphatók – részletezte.

Az élelmiszerboltok mellett a gyógyszertárak polcait is leürítették a vásárlók
Fotó: Kuklis István

Ahogyan arról többször beszámoltunk, valamennyi orvos a papíralapú vények helyett e-recepteket állít ki, így a betegeknek nem kell felkeresni a rendelőt, elég csak a gyógyszertárba elmenni, hiszen az elektronikus rendszerben elérhető a vényük. Ráadásul a gyógyszert hozzátartozójuk is kiválthatja, ez leginkább az idősek számára nagy segítség.

Nagy Ildikó elmondta, tapasztalataik szerint jelentősen megugrott az e-recept a népszerűsége.

– Sokan, akik eddig ódzkodtak az elektronikus receptektől, most elkezdtek megbarátkozni a gondolattal, és kezdik felismerni az előnyeit – mutatott rá. Hozzátette, az orvosok is kiemelten figyelnek arra, hogy a páciens minden receptje felkerüljön az elektronikus térbe, mert így a gyógyszerek beszerzése sokkal gyorsabban és egyszerűbben megoldható.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában