Máshol is kezdeményeznek hasonló akciókat

2020.04.06. 13:14

A kórháznak gyűjt Szentes városa

Az itt élők közös összefogásával szeretnének egy kisbuszt vásárolni Szentesen, hogy könnyebben tudja kezelni a járvány miatt kialakult helyzetet a Dr. Bugyi István Kórház. A kisbuszt a tesztek szállítására használná a kórház.

Majzik Attila

Lakossági kezdeményezésre indult gyűjtés a városban: he­­lyi magánszemélyek és vállalkozók jelezték, hogy segítenének egy PCR készülék árának összegyűjtésében. A gép a ko­­ronavírus tesztelésére és kimutatására alkalmas, ezért nagy segítség lett volna a kórház szá­­mára.

Az ötlet Berettyóújfaluról in­­dult, ott a Gróf Tisza István Kórház indított gyűjtést a koronavírus tesztelésére és ki­­mutatására alkalmas PCR ké­­szülékre. Az orvosi eszköz 14 millió forintba kerül, ezt két nap alatt össze is adták helyi cégek, magánszemélyek, de ott az önkormányzat is beszállt a tá­­mogatók közé.

A szentesi gyűjtés azonban időközben célt váltott, miután az akció elindítása után Szabó Zoltán polgármester egyeztetett Kalmár Mihállyal, a kórház főigazgatójával a készülék üzembe helyezésének techni­kai feltételeiről. Kiderült, a fő­­­­igazgató támogatná a készülék beszerzését, de a géphez szükséges tesztcsíkok, vegyszerek, technikai személyzet és egyéb kiegészítők fedezetét szintén a felajánlásokból kellene fedezni, mert azok komoly költséget rónának a kórház költségvetésére, becslések szerint naponta akár milliós nagyságrendű is lehetne a PCR gép napi működtetése. Az utólagos információgyűjtés során az is kiderült, a gépre is heteket kellene várni, a hozzá szükséges eszközök pedig jelenleg elérhetetlenek Magyarországon.

A PCR készülék helyett in­­kább egy kisbuszra lenne szüksége az adományokból a kórháznak, amint azt Kalmár Mihály, a kórház főigazgatója jelezte a polgármesternek. A ki­­lencszemélyes járművel a mintákat szállítanák, és a védőfelszerelések beszerzésében is se­­gítene, erre a kórház tizenhat éves autója már műszakilag nem alkalmas.

A gyűjtés tehát új céllal folytatódott, az adományok folyamatosan érkeznek, az összeg a hárommillió forinthoz közelít, ehhez a Délalföldi Kertészek Szövetsége például ötszázezer forinttal járult hozzá, de további cégek, civil szervezetek és magánszemélyek felajánlását is örömmel várják.

Aki szeretne hozzájárulni az ügyhöz, az a Szentes Városért Közalapítványnak adakozhat, számlavezető bankjuk a Takarékbank Zrt. Szentesi Kirendeltsége, számlaszámuk: 80600017-10027848.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában