A lakott és belterületeket nem érinti a tilalom

2020.04.07. 13:25

Ebzárlat idején is bátran lehet kutyát sétáltatni

Továbbra is nyugodtan lehet kutyát sétáltatni belterületen az ebzárlat és legeltetési tilalom ideje alatt. A rókák veszettség elleni vakcinázására szolgáló csalétkeket lakott és belterületeket nem szórják.

Munkatársunktól

Szeged – 2020.04.06. Kutyasétáltatás és rókavakcinázás koronavírus idején, mit szabad, hol és mit nem. Képen: kutyák a Kolozsvári téren. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A veszélyhelyzet miatti kijárási korlátozás, majd az április 4-én elkezdődött ebzárlat és legeltetési tilalom miatt több olvasónk is megkereste lapunkat, hogy akkor most hol és hogyan lehet kutyát sétáltatni.

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal április 4-e és 19-e között zajlik hazánk déli és keleti megyéiben. Az immunizálás során a kezelendő területekre – ami a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti – a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki. Csongrád megye mind a 60 településén helyeztek ki vakcinát.

A programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. A tilalomra azért van szükség, hogy ne a kutyák vagy a jószágok egyék meg a szert.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, amelynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

– Ez most összejött, sokan bizonytalanok, keverednek az információk – kezdte Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi vezetője.

– A természet, erdő, mező kivételével kutyát sétáltatni továbbra is lehet, vigyék nyugodtan sétálni, kikapcsolódni. A városi parkokban szerencsére még nem gyakoriak a rókák, ezért ott nem szórják a vakcinát tartalmazó csalétket. Ha erdőbe megyünk túrázni a kutyával, akkor viszont pórázon kell vezetni, hogy ne szedje föl a csalétket – tette hozzá a szakember.

Hazánkban nagyon ritka a veszettség

A veszettség hazánkban, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően, mára nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre már több mint huszonöt éve nem volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában