Szorgosan ültetnek

2020.04.30. 11:13

Fóliasátrakban nevelik a virágokat – Galéria

Két fóliasátorban teleltek át, illetve nevelkednek azok a virágok, amelyek hamarosan Makó tereit, parkjait, lámpaoszlopait fogják ékesíteni. Tegnap reggel megnéztük a növényeket és az ott szorgoskodó munkásokat.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Nagyon szép ez a munka, szeretjük csinálni, hiszen szeretjük a virágokat, de nehéz is – mondta tegnap kora reggel a Kelemen László utcai két fóliasátornál Répáné Szilágyi Erzsébet munkavezető, akinek 3 éve ez a feladata. Amikor felkerestük őket, éppen azokat a ládákat ültették be, amelyek hamarosan a főtéri szökőkúthoz kerülnek.

– Ezeket év közben locsolni, hetente tápoldatozni, gyomlál­­ni kell – tette hozzá. A 15 fős csapat tagjai most ezenkívül különböző előkészítő munkákat végeznek: füvet nyírnak, gyommentesítenek, felkészítik a talajt az egynyári növények ültetésére.

A Makót ékesítő virágokban mindenki szívesen gyönyörkö­dik, azt azonban kevesen tudják, hogy a kertészet bázisa két, egyenként 19-szer 4 méteres fóliasátor a Kelemen László utcában, amelyeket hideg időben termálvízzel fűtenek. Ezeket most Csermák Szilvia invitálására néztük meg, aki a város zöldítéséért felelős tanácsnok. Ezekben a fóliasátrakban telelnek át például a lámpaoszlopokat díszítő muskátlik – jó nyolcszáz cserépnyi van belőlük – , de szaporítás is történik. Bókáné Bodó Zsuzsanna, a vá­­­ros kertésze elmondta, szapo­rítanak egynyári magokból, évelő növények, cserjék és örökzöldek dugványozásából, leandereket pedig két esztendeje ugyancsak magról.

 

A városszerte folyó munkákról Csermák Szilviától meg­­tudtuk: a virágágyásokba ki­­ülte­tésre szánt több mint 7000 palánta hamarosan megérkezik. Ezeket a kiültetésig ugyancsak a fóliasátrakban helyezik el és ápolják.

A Kálvin utcában a napokban a faládákból kiültették azokat a fákat, amelyek már kinőtték a helyüket. Ezekbe örökzöldek és szárazságtűrő évelők, illetve törpecserjék ke­rültek. Elkészült 20 új láda is, amelyeket a József Attila utcán helyeznek majd ki, és hasonlóképp lesznek beültetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában