Önállóságra utalva

2020.04.20. 09:14

Futnak és otthon edzenek a leendő testnevelő tanárok

A távoktatásban nehezebb dolguk van azoknak a hallgatóknak, akiknek több gyakorlati órájuk van. Edzőnek vagy testnevelő tanárnak készülő fiatalok otthonukban nem tudnak például falat mászni, így kreatívabbnak kell lenniük, hogy formában maradjanak.

Hajó Edina

Futópálya épül a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Ennek megfelelően Kecskeméten 1500 méter hosszú pálya épül majd meg a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A bekerülési költség 72 millió forint, amelynek 50 százalékát finanszírozza a Program, 50 százalék pedig önkormányzati önerő. 20190704 Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Kecskemét

Fotó: Bús Csaba

– Könyvből nem lehet megtanulni magasugrani vagy falat mászni. A mozgás észlelése, meg­­tapasztalása nélkül képtelenség sporttevékenységet elsajátítani. Ezért azt várjuk el hallgatóinktól, hogy önállóbbak, tudatosabbak legyenek – fogalmazott Győri Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője.

Elméletben sportolnak online

A karon már korábban is használták belső elektronikus tanulmányi rendszerüket, majd ahogy a helyzet megkívánta, hihetetlen gyorsasággal álltak át oktatóik a távoktatásra. Speciális helyzetben vannak, ugyanis rengeteg gyakorlati kurzusuk van, ezek pótlására vagy helyettesítésére kellett megoldást találniuk. Az intézet vezetője hangsúlyozta, normál oktatási rendben sem elég egy testnevelés szakos hall­­gató számára csak az órán részt venni. A hallgatóktól elvárás, hogy ne csak a gyakorlati órákon mozogjanak, a hiányzó képességeket önálló gyakorlással szerezzék meg.

– Legfontosabb, hogy elhitessük velük, nem szabad, hogy leeresszenek. A lényeg, hogy gyakoroljanak, mindegy, hogy ezt a mezőn teszik, vagy a szobában. Oktatóikkal tartják a kapcsolatot, akik az online fe­­lületen adnak instrukciókat – hangsúlyozta az oktató.

Teljesítik a félévet

A testnevelés, edző és rekreációs szakos hallgatóktól most csak az elméleti tudást kérik számon, ha ezzel kapcsolatban a hallgatóknak kérdése van, tanáraikat elérik e-mailen vagy chaten. Győri Ferenc elmondta, ez a helyzet módszertani megújulást hozott az oktatók számára.

– Nem szeretnénk, hogy a kényszerhelyzet miatt csúszná­nak tanulmányaikkal hallgatóink, ám a gyakorlati anyag számonkérése elengedhetetlen. Ezért átalakítottuk képzésünket úgy, hogy a gyakorlati órákat a következő félévben teljesítik, így például a gimnasztikát, a labdarúgást, a röplabdát – részletezte.

Applikációval bizonyíthatják: futottak aznap

A természetjáró tábort megtartják később, azt szakmai gyakorlat keretében teljesíthe­tik majd. Az egyedüli gondot a zenés-táncos kurzusok jelentik, azt nem várják el hallgatóiktól, hogy otthon végzett gyakorlatukról videót küldjenek el. Ám számos futóapplikáció létezik, azt lefotózva bi­­­zonyíthatják: teljesítették a napi távot. Emellett edzésnaplót, jegyzeteket is vezethetnek a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában