Online is csak biztos forrásból

2020.04.14. 12:01

Gondolja végig alaposan, mielőtt koronavírus ellen hirdetett terméket vásárol

Megnövekedett a kereslet koronavírus elleni védőtermékekre, ezzel párhuzamosan a kínálat szűkössége, illetve a távolságtartás miatt az utóbbi időben egyre többen vásárolnak online. Ám a versenyhivatal több kifogásolható gyakorlatot azonosított ezen a területen – legyünk óvatosak!

K. A.

Nem biztos, hogy minden fertőtlenítő hatékony. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

Lapunk állandó fogyasztóvé­delmi partnere, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda arra figyelmeztet, hogy több webáruház vírusölő, vírusellenes, járványok idején javasolt, tüdőgyulladás ellen ha­­tékony vagy egészségügyi dol­­gozók számára készült jel­­zőkkel kínálja termékeit. Gya­­kori, hogy a különös hatékonyságra utalnak, azt állítva, hogy megelőzhetőek vele a fertőzések, illetve baktériumölő, gombaölő és tuberkulózis-ölő ha­­tással rendelkeznek.

Álorvosok

Valószínűsíthető, hogy ezek az állítások nincsenek kutatásokkal alátámasztva, az élelmiszernek minősülő termékeknél pedig a gyógyhatás állítása tilos. Egyes ol­dalak orvosnak látszó személyeket jelenítenek meg, Dr. X Y hatóanyag-szakértő ajánlásával kínálják árujukat, akik vagy nem valós személyek, vagy nem rendelkeznek orvosi diplomával.

Előfordul, hogy a webshopok a fogyasztói vélemények közül a negatívakat törlik, illetve nem valós vásárlói hozzászólásokat is megjelenítenek. Több oldal alkalmaz a készletek gyors fogyására utaló állításokat – már csak 17 darab van készleten, több mint 10-en vásárolták meg a héten –, illetve ezt erősítő vizuális elemeket, amelyek a fogyasztók döntését sürgetik.

Árkedvezmény?

Gyakoriak a jelentős árkedvezményt kínáló akciók, habár ezeket csak akkor lehet így hirdetni, ha az eredetiként feltüntetett ár korábban valóban alkalmazott volt. Ellenőrizze a termékek végső árát megrendelés előtt, mert előfordulhat, hogy ingyenesként, díjmentesként kínált szolgáltatásokért – például kiszállítás – más néven mégiscsak díjat számolnak fel.

Mielőtt vírusellenesnek hirdetett árut, illetve védőmaszkot online forrásból rendelne meg, ellenőrizze a kiválasztott honlap megbízhatóságát! Nézze meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetővel kapcsolatban, valós-e a cég, és ellenőrizze az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket. Szánjon időt az általános szolgáltatási feltételek megismerésére is.

Elállási jog

Tartsa meg a vállalkozással folytatott levelezést, készítsen képernyőmentéseket a fo­­­lyamatról, gondolja végig, va­­lóban minden kért információ szükséges-e a szolgáltatás biztosításához. Nem zárható ki ugyanis az adatok üzleti célú hasznosításának lehetősége sem. Fontos, hogy a házhoz szállítások esetében is érvényes például a 14 napos elállási jog.

Legyen körültekintő, ha ma­gukat orvosoknak, egészségügyi szakértőknek, hivatalos intézeteknek mondó vállalkozások népszerűsítik a vírussal szembeni hatékony fellépést, a védekezést ígérő termékeket, szolgáltatásokat. Ne dőljön be, ha népszerű, ismert személyek nevének, fotójának felhasználásával kívánják meggyőzni va­­lamely áru, szolgáltatás hatásosságáról.

Legyen óvatos!

Kételkedjen, ha teljesen ismeret­len, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak, illetve a vásárlás részleteinek megismeréséhez további, szintén ismeretlen oldalakra kell kattintania, vagy indokolatlanul személyes adatainak megadását kérik. Legyen óvatos, ha – a megbetegedésekre tekintettel – a fogyasztói érdeklődés középpontjába kerülő termékeket gyanúsan kedvezményes áron kínálják.

 

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában