Hasznos tanácsok a társasházban élőknek

2020.04.03. 07:23

Kerüljük a szomszédolást!

A közös udvar használata nem tiltott, de az 1,5 méteres távolságot meg kell tartani. A közösségi terek fertőtlenítése kulcsfontosságú most. Kerüljük a szomszédolást!

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Jelen helyzetben a rendszeres, fertőtlenítőszeres takarítással sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzéséért és lassításáért, a lakóközösség tagjainak egészségmegóvásáért. Éppen ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a társasházak közös képviselőit és lakóit, hogy gyakran végezzenek alapos takarítást. Kiemelt figyelmet kell fordítani azon felület fertőtlenítésére, melyet kézzel érintenek: a kilincsre, a kapucsengőre, a villanykapcsolóra, a liftek hívógombjaira és a korlátokra.

Fertőtlenítés

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, így a különböző felületekre került vírus még életképes maradhat. Ezért javasolt a felülettisztítás során virucid hatású fertőtlenítőszereket használni. A vizsgálatok szerint 0,2-0,5 milligramm szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódik, így érdemes a felületek, járólapok tisztítása során hipóoldatot tenni a vízbe.

A vírus terjedésének megakadályozására jó gyakorlat lehet a bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer-adagoló, ennek hiányában pumpás alkoholos kézfertőtlenítő szer kihelyezése.

Házi karanténban

A házi karanténra kötelezettek esetében a bejárati ajtóra fel kell ragasztani az erre figyelmeztető matricát. A házi karanténra kötelezett személlyel történő kapcsolattartás személyesen nem lehetséges. Élelmiszert, illetve egyéb tárgyakat csomagolva a kilincsre akasztott, egyszer használatos zacskóban lehet a lakásba juttatni, míg onnan kizárólag a háztartási hulladék kerülhet ki dupla szemeteszsákban.

Beteg a társasházban

Az igazolt koronavírus-fertőzött személy, akinek tünetei enyhék, gyógyulásig otthonában tartózkodhat, ha elkülöníthető az ingatlanban élő más személyektől. Amennyiben a társasház valamelyik lakójánál előfordulna, hogy háziállata a kórházba kerülése miatt egyedül maradna, és nem tudják megoldani az állat gondozását, úgy javasolt az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal felvenni a kapcsolatot a 70/636-6230-as telefonszámon.

Levegőzni szabad

A társasházak udvarai to­vábbra is használhatóak, de kerülni kell a szoros kontaktust, illetve lehetőséget kell adni minden lakótársnak az udvar használatára. Ugyanakkor kerüljük a szomszédokkal az egymásnak történő ételek, tárgyak átadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában