A Magyar közút Nzrt. meghallgatta a bicikliseket

2020.04.02. 14:04

Mostantól már végigtekerhetünk a nagykörúton

A Critical Mass még 2011. szeptember 22-én tűzte ki célul, hogy a körutakat kerékpározhatóvá tegyék, most sikerült nekik.

K. A. R.

Eddig tilos volt a nagykörút Madách és Dugonics utca kö­­zötti szakaszán kerékpá­rozni, azonban a CM365 Ma­­gyar Kerékpárosklub arra kérte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy vizsgálják meg a 43-as főút szegedi nagykörúti szakaszán érvényes forgalmi rendet. Ezt követően pedig tegyék lehetővé, hogy szabályos legyen a biciklizés a körút tiltott részein is. A társaság megvizsgálta az ügyet, és a kérésnek megfelelő­­en új forgalmi rendet vezettek be hétfőtől.

Kérdésünkre a Magyar Közút Nzrt. azt a tájékoztatást adta, hogy valóban született ilyen döntés Szegeden, de mivel nem új intézkedésről van szó, hanem a meglévő állapot kiterjesztéséről, ezért nem terveznek táblákat kihelyezni vagy kerékpársávot kijelölni. Ugyanakkor felhívták a biciklisek fi­­gyelmét arra, hogy a nagykörút további szakaszaihoz hasonlóan itt is a rájuk vonatkozó szabályok betartásával, körültekintően köz­­lekedjenek.

A klub is azt kérte a kerékpárosoktól, hogy csak az éljen a lehetőséggel, aki a közlekedésben kellő rutinnal rendelkezik, a szabályokat ismeri, és az intenzívebb forgalomban való részvétel nem okoz neki gondot. Mint írták, a körút to­­vábbra is eléggé forgalmas, ezért csúcsidőben célszerű el­kerülni a Madách és a Dugonics utca közötti szakaszt, mivel a gépjárművek torlódása a lendületes haladást nem teszi lehetővé.

A Critical Mass még 2011. szeptember 22-én tűzte ki célul, hogy a körutakat kerékpározhatóvá tegyék, így érték el például azt is, hogy a Tisza Lajos körúton széles kerékpársávot kapjanak. A nagykörúti szakaszért demonstrációt is szerveztek korábban, ez látható borítóképünkön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában