Szájmaszkot is varrtak

2020.04.16. 14:05

Neten folytatódik a varrótanfolyam

Nem estek kétségbe Bordányban a veszélyhelyzet miatt, online folytatják az év elején elkezdett varrótanfolyamot. Varrtak már szájmaszkot, most a kispárnahuzat, asztalterítő készítése mellett a nadrágfelvarrást sajátíthatják el.

Arany T. János

Kálmán Kamillának lánya, Réka segít rögzíteni az órákat. FOTÓ: FRANK YVETTE

Az év elején számoltunk be róla, hogy hagyományőrző mesterségek és modern technikák néven varrótanfolyam indult a bordányi Faluházban, amelyen a résztvevők a kihalófélben lévő szakma alapjait sajátíthatják el. A tanfolyam során a résztvevők megismerkednek a különféle varrógéptípusokkal, a gép kezelésével, a varráshoz szükséges eszközökkel. A havonta egyalkalmas foglalkozásokat Kálmán Kamilla női mesterszabó vezeti.

– A márciusit még meg tudtuk tartani, de utána bejelentették, hogy vége. Börcsök Rolanddal, a Faluház vezetőjével kitaláltuk, hogy a pályázati forrásból beszerzett eszközöket kiosztjuk, én meg nem akartam elengedni a csoporttagok kezét, így jött az ötlet, hogy folytassuk online, ami a kényszerű bezártság idején otthoni elfoglaltságnak is kiváló – mesélte Kamilla, akinek nyolcadikos lánya, Réka segít, ő az operatőr és rendező, okostelefonjával rögzíti a tanfolyamot.

Kálmán Kamillának lánya, Réka segít rögzíteni az órákat. FOTÓ: FRANK YVETTE

Kamilla elmesélte, az első videó, ami a szájmaszkkészítésről szólt, viccesre sikerült, mert ötéves kisfia, Barnabás is belebeszélt, amit igyekeztek kivágni. Hetente egy videó készül, a tagok Facebook-csoportban beszélik meg, mit szeretnének megtanulni. Most a kispárnahuzat, asztalterítő készítése mellett a nadrágfelvarrást sajátíthatják el.

– Vannak, akik most ültek először varrógép elé, velük az alapokkal kezdtük, hogy kell befűzni a cérnát, egyáltalán, hogy kell egyenesen varrni, mire kell odafigyelni – tette hozzá Kamilla, aki már varrógépet is szerelt online, a Facebook Messengeren videóhívás segítségével javította meg az egyik csoporttag varrógépét.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában