Otthon is szükség van a rendszeres mozgásra – Hogyan kerüljük el a sérüléseket?

2020.04.01. 17:48

Online edzések a nappaliban

Bár eddig is megannyi otthoni sportolásra szánt felvétel közül válogathattunk az interneten, ám a jól bevált edzőnk megszokott módszereit nem feltétlenül pótolják a találomra kiválasztott instruktorok anyagai.

T.Sz.

Deszk – 2020.03.31. online edzés otthon. Életmód magazinba. Képen: Eszter Spinning edzése. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szerencsére a sportolók – gyorsan reagálva a megváltozott élethelyzetre – az online térbe költöztették óráikat. Borsos Nóra edző is így pótolja vásárhelyi, székkutasi és mártélyi óráit.

– Különösen fontos ebben a váratlan helyzetben, hogy a csapatok, a közösségek, a ba­­rátok egyben maradjanak. Hogy az emberek tudják, számíthatnak egymásra. Maradj otthon! – jött hirtelen az üzenet, és én szót is fogadtam az első pillanattól kezdve – me­sélte Borsos Nóra csoportos fit­­neszinstruktor is, aki eddig Vásárhelyen, Székkutason és Mártélyon tartotta óráit.

– A korlátozás előtti időszakban heti kilenc edzésem volt, innentől nulla lesz? – tette fel magának a kérdést, majd gyorsan eldöntötte, miként viszi to­­vább az óráit. Féltette az évek alatt összeszokott csa­patait, nem szerette volna, ha az esetleg hónapokig tartó ve­­szélyhelyzeti korlátozás alatt hiányérzete lenne a rendszeres sportoláshoz szokott látogatóinak. És azt sem, hogy esetleg sérülések érjék őket, ha nem a megszokott módszerek szerinti foglalkozásokat követik.

– Sok videót találni a neten, de jelezték: a vendégeim nem feltétlenül azt kapják, amit sze­retnének – mondta az edző.

– Így gyorsan meghoztam a döntést az online órák tartásáról. Kiosztottam az eszközeimet, és elindítottam az élő edzéseket a közösségi oldalon. Az eszközökkel folytatott, tehát megszerzett tudást, rutint igénylő edzéseket zárt csoportban közvetítem. Itt fontos a he­­lyes kivitelezés, hogy tudják, mire figyeljenek a gyakorlatok elvégzése közben. Fontos, hogy értsék, amit mondok, tudják követni az instrukciókat. Mivel nem vagyok személyesen jelen, nem látom őket, nem tudom ja­­vítani az esetleges hibákat. Ezen túl viszont már bárki által követhető online edzéseim is elérhetők. Itt is figyelmeztetem a résztvevőket a helyes kivitelezésre, a gyakorlatok pontos el­­végzésére, a helyes tartásra – hangsúlyozta Nóra.

– Nem győzöm hangsúlyozni – folytatta a csupa mosoly edző –, a mozgás egyenlő az örömmel. A test alapos átmozgatásán felül jókedvet szeretnék adni a hozzám csatlakozóknak. Az online óráimon úgy érzem magam, mintha együtt lennék a csapatokkal a tornateremben. Sokat mókázunk, nevetgélünk. Így az órák után még sokáig csak mosolygok magamban, mert átmenetileg ezek a pilla­natok pótolják a személyes találkozásokat. Azt tanácsolom mindenkinek, hallgassanak ze­­nét otthon, nyerjünk ebből inspirációt. Legyünk egymás biztos pontja most az életben, a sporton keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában