Iglói Ferenc szerint nincs problémamegoldás ezen természettudomány nélkül

2020.04.01. 15:55

Széchenyi-díjat kapott a Fizikai Tanszék oktatója

Nemzetközileg is széles körben elismert kutatási eredményei­vel, valamint iskolateremtő tudományos munkájával érdemelte ki az elismerést Iglói Ferenc. A fizikai tudomány doktorát pályafutásáról és a fizika jelentőségéről kérdeztük.

Kiss Anna

Forrás: Pixabay

Iglói Ferenc 28 éve oktat a Szegedi Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszékén és 43 éve tudományos tanácsadó a Szilárdtest Fizikai és Optikai Kutató Intézetben. Kutatta már a statisztikus fizikát, a rendezetlen rendszereket és a fázisátalakulásokat is. Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János köztársasági el­­nök Széchenyi-díjjal ismerte el a fizikatudomány doktorát.

Meglepetés volt a díj

Lapunk kérdésére elmondta, arról, hogy kutatótársai a díjra érdemesnek ítélték és felterjesztették, értesült, viszont a jelöltek közül nem részesülhetett mindenki a díjban.

– Ezért örömteli meglepetés ért, amikor tájékoztattak, hogy az idei díjazottak között szerepelek. Annak, hogy miként juthattam ilyen magasra, egyértelmű oka, hogy óriások vállán álltam, azaz kiváló tanítómesterek, kollégák, tanítványok segítettek hozzá – emelte ki.

A természettudományok, kü­­lönösképpen a fizika iránti érdeklődése középiskolás korában kezdődött. A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium matematika–fizika osztályába járt, beválogatták a Fizikai Diák­olimpia magyar csapatába, és a Szófiában rendezett versenyen harmadik helyezett lett.

– Ezután természetes volt, hogy fizikus szakra jelentkezem. Diplomámat a Szegedi Tu­­dományegyetemen szereztem meg, majd utána a Központi Fizikai Kutatóintézetben kezdtem el dolgozni, amely az akkori idők legjobb szakmai műhelye volt. Az itt tapasztalt tudáskeresés megerősített abban, hogy a kutatói pályára menjek. Az egyetemi doktori és a kandidátusi fokozat megszerzése után külföldi egyetemeken dolgoztam, majd 1992-ben oktatói meghívást kaptam az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékére. Az­­óta a kutatómunkát főleg a Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzem, míg a tanítás Szegedhez köt – részletezte.

Még számos nyitott kérdésre keresi a választ Iglói Ferenc.

A jó fizikus titka

Iglói Ferenc szerint a fizikában az általános, a minden rendszerre jellemző összefüggések megfogalmazása a cél, anélkül, hogy elvesznénk a speciális, csak az adott anyagra jellemző részletekben.

– A problémák megoldásához vezető gondolkodás meglehetősen sokrétű, nincs minden kérdés megoldásához használható érvényes és kitaposott út. A jó fizikus az, aki mindezen ké­­pességek birtokába kerül – jegyezte meg.

Fizika nélkül nincs problémamegoldás

Felmerül a kérdés, hogy miként tudja átadni ezt a nem egyszerű tudást.

– Igyekszem a problémákat úgy elővezetni, hogy a feltett kérdések, a megoldáshoz vezető út és a végeredményből nyerhe­­tő következtetések számomra is felfedezésnek tűnjenek. Ne legyen rutinból elmondott szöveg, minden előadás kicsit a helyszínen szülessen meg.

De vajon mennyire fogékony a mai ifjúság minderre? – Azt látjuk, hogy az emberiség előtt álló alapvető problémák továbbra is csak a fizika segítségével oldhatók meg, például a fúzión alapuló energiatermelés vagy a kvantumtechnológián alapuló új ipar. A felmérések szerint az Unió gazdaságának 16 százaléka fizikaalapú iparon nyugszik. Ezek a tények mind azt mutatják, hogy századunkban a fi­­zika nemcsak érdekes, hanem hasznos is. Azon kevesek, akik fizikát jönnek tanulni az egyetemre, általában kíváncsiságuk miatt jönnek – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában