A járványhelyzet kezelése mellett nagyon fontos a biztonságos betegellátás

2020.04.15. 11:38

Zavartalan a klinikák működése

A II-es kórház járványügyi központtá alakítása mellett az is fontos szempont a szegedi egyetemen, hogy a sürgősségi ellátás működjön. Ennek érdekében a Kálvária sugárúti intézményben működő klinikákat elkötöztették. Ezekben új helyükön már két hete zavartalanul folyik az ellátás.

Hajó Edina

Szeged, a szakrendelések zavartalanul folynak tovább fotó: Kuklis István

– Amikor Olaszországban súlyosbodott a helyzet, és kiderült, hogy nagy szükség lesz lélegeztetőgéppel felszerelt ágyakra, akkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tudjuk erre felkészíteni a II-es kórházat. Ahhoz, hogy annak kapacitását maximálisra tudjuk növelni, ki kellett költöztetni az intézmény területén működő klinikákat, osztályokat, betegellátó egységeket – mondta lapunknak Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az urológia és reumatológia is elköltözött

Ennek érdekében a reumatológiai klinikát átköltöztették az I-es belklinikára, az urológiai klinikát az ortopédia klinika területén, a szájsebészetet az idegsebészeti klinikán helyezték el. A krónikus belgyógyászati osztályt szétosztották, az I-es és az II-es belklinika területére, illetve a bőrgyógyászai klinika ágyainak a felére is kerültek akut belgyógyászati betegek.

– Ahhoz hogy teljes egészében tudjuk használni a kórházat a pszichiátriai, urológiai, reumatológiai ambulanciát áttettük a Vasas-Szent Péter utcai rendelőintézetbe, és oda költöztettük a várandós kismamák vérvételét is. Utolsó lépésként a pszichiátriai klinikát költöztettük át a makói kórház területére – folytatta az elnök.

Szeged, a szakrendelések zavartalanul folynak tovább
fotó: Kuklis István

Makóra került a Pszichiátriai Klinika

Lengyel Csaba hangsúlyozta, hogy a makói, a vásárhelyi és a szentesi kórházzal is együttműködnek.

– Azért, hogy ez megvalósulhasson, tárgyaltunk Kallai Árpáddal, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ igazgatójával, és abban állapodtunk meg, hogy kölcsönösen segítjük egymást. Így vállalkozott a makói intézmény a pszichiátriai betegek befogadására. Emellett felvettük a kapcsolatot Kalmár Mihállyal, a szentesi Dr. Bugyi István kórház igazgatójával, velük is tárgyalunk az esetleges kapacitásmegosztáson, illetve a fertőző betegek ellátásának optimalizálásáról, ugyanis a szegedi klinika mellett Szentesen és a deszki tüdőgondozóban kezelhetnek még koronavírusos betegeket.

Működik a sürgősségi betegellátás

A II-es kórházat járványügyi ellátó központtá alakították át, semmi mással nem foglalkoznak, mint a fertőző betegek gyógyításával. Ugyanakkor Lengyel Csaba hangsúlyozta, kiemelt fontosságú az is, hogy a sürgősségi betegellátás működjön. Tartós egészségkárosodást nem szenvedhet senki azért, mert át kellett rendezni a kapacitásaikat.

– A biztonságos betegellátás érdekében komoly átszervezéseket végzett minden egyes klinika, és ezek az egységek úgy megszervezték feladataikat, hogy megfelelően tudjanak működni – hangsúlyozta a klinikai központ vezetője.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában