A testi és lelki egészség a vírus ideje alatt is fontos

2020.05.05. 13:40

A bezártságban sem hagynak egyedül senkit

Hogyan törődjünk testi és lelki egészségünkkel megőrzésével koronavírus idején? – teszik fel a kérdést, és adnak egyben lehetséges válaszokat, támpontokat is az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda munkatársai. A személyre szabott online tanácsadáson túl a közösségi médiában elindított játékkal tartják fenn a lakosok aktivitását. 

T. Sz.

Fontos a mozgás, erre ösztönöz az EVP Egészségfejlesztési Iroda is naponta jelentkező játékával. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A korábban személyes találkozásokhoz kötött életmód programjukat, egészségügyi, dietetikai tanácsadásukat, testsúlycsökkentő, a dohányzásról való leszokást segítő, mentális egészségfejlesztő csoportjaik működését kellett a veszélyhelyzeti korlátozásokra reagálva szinte azonnal átalakítaniuk az Egészségfejlesztési Irodák munkatársainak. Ahogy Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató elmondta, Makó és Vásárhely térségében valamennyi páciensüknek felajánlották az online egyéni tanácsadást. Mostanra olyanok is bejelentkeztek, akik kezdetben esetleg kétkedve fogadták a lehetőséget.

– Gyorsan és szakmailag is megfelelő ütemtervet kellett kidolgoznunk, hogy fenntartsuk a lakosok aktivitását – fogalmazta meg szándékaikat az Egészségfejlesztési Irodák vezetője.

Úgy tapasztalták, hogy a közösségi média használatára az idősebbek is nyitottak, vagyis sokan felkeresik facebookos oldalukat. A naponta háromszor, ugyanazon időpontokban jelentkező interaktív játékukat több, mint háromszázan követik folyamatosan.

Érdemes is válaszolni a feltett kérdésekre, ugyanis azok, akik tízszer helyes választ küldenek be, az iroda partnereinél felhasználható tíz alkalmas mozgásbérletet kapnak. A mozgáskártyát a www.evp.hu weboldalon található edzés naptárban látható órákon lehet majd felhasználni a kijárási korlátozás végét követően.

Az EVP Egészségfejlesztési Iroda Hódmezővásárhely-Makó munkatársainak célja, hogy a korlátozások lezárultával kimozdítsák az embereket a négy fal közül, sportolásra ösztönözve őket. Miközben az egészségügyi dolgozókat a naponta reggel nyolc órától késő estig hívható pszichológusaik segítik, az iroda weboldalán elérhető Lélöktükör elnevezésű online tanácsadáson életvezetési nehézségekkel is foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában