Helyi közélet

2020.05.28. 13:41

A helyi értéktárba kerülhetnek a kedvelt makói fecskék

A makói Tamásy Aladár azt javasolja, kerüljenek be a makói értéktárba a főtéri Bérpalota eresze alatt fészkelő molnárfecskék.

Szabó Imre

Tamásy Aladár szerint a városban nagyon sokan szeretik a főtéri fecskéket.

Fotó: SZABÓ IMRE

– Nem vagyok ornitológus, de tisztában vagyok azzal, mi­­lyen fontosak a fecskék, mennyi rovart szednek össze. Rá­­adásul szeretem is őket: a főtéren sétálva nagyon kedves látványt nyújtanak a Bérpalota eresze körül repkedő madarak – mondta a makói Tamásy Aladár, aki nemrégiben javasolta, hogy ezek kerüljenek be a makói települési értéktárba. Azt követően jutott ez eszébe, hogy meghívták a bizottságba, és alkalma volt látni, eddig mi mindent javasoltak a listára a város és a környék lakói.

Megszámolta: a Bérpalotánál közel ötszáz fészek van. A városi legenda szerint ez Kö­­zép-Európa második legnagyobb molnárfecske-kolóniá­­ja. Akár így van, akár nem, a madarak mindenképp figyelmet és védelmet érdemelnek. Szomorúan emlékeztetett arra, hogy a fészkek közül évekkel ezelőtt sokat levertek, de azt is felidézte, hogy amikor az épülertben működő étterem szabadtéri része fölé tető épült, az ő kérésére szedte le az egyik építőmunkás a fészkek elé ko­­rábban kihelyezett hálót. – Ezek sajnos nem népesültek be újra, és úgy tűnik, évről évre kevesebb a fecske – tette hozzá.

Tamásy Aladár szerint a városban nagyon sokan szeretik a főtéri fecskéket.

Fotó: SZABÓ IMRE

Beadványát a jövő hónapban tárgyalja a helyi értéktár-­bizottság. Hogy javaslatának nyomatékot adjon, azt is fel­­ajánlotta, hogy beszerez né­hány műfészket, amit aztán a Városgazdálkodás szakemberei kihelyezhetnek a Bérpalotánál, vagy a közeli, fecskék által kedvelt épületeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában