Helyi közélet

2020.05.11. 17:28

Felépült Balástya új, „zöld” piaca

Elkészült a balástyai piac, a munkálatokból már csak a víz- és szennyvízcsatorna bekötése van hátra. Amint azzal is végeznek a szakemberek – várhatóan június elejére, közepére – a környékbeli árusok és vásárlók birtokba vehetik a fedett, korszerű létesítményt.

Imre Péter

Az elkészült piacot rövidesen birtokba vehetik a balástyaiak.

Fotó: KARNOK CSABA

A település központjában TOP-os pályázatban valósult meg az új, minden igényt kielégítő piac felépítése. A pályázatot 2017-ben adta be az önkormányzat, 2018-ban megkötötték a szerződéseket, a munkákra 56 millió forint uniós forrást fordíthattak, a beruházás teljes összege 88 millió – közölte Péterné Bárkányi Tímea projektmenedzser.

Az elkészült piacot rövidesen birtokba vehetik a balástyaiak.
Fotó: KARNOK CSABA

– Ezzel a helyi, a környékbeli kistermelők munkáját, termékeik piacra kerülését segítjük, hogy kulturált körülmények között találkozhassanak a vevőkkel és kínálhassák nekik portékáikat – mondta Ujvári László polgármester. Fedett elárusítóhelyeket alakítottak ki, amelyekhez kapcsolódnak a komfortérzéshez szükséges kiszolgálóhelyiségek.

– Központi fekvéséből adódóan több lesz, mint egy egyszerű falusi piac, vásártér, más funkciókat is ellát majd, tavasztól őszig kisebb falusi rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. Emiatt is bízunk abban, hogy az itt lakók igazi találkozóhelyévé, közösségi terévé, Balástya szívévé válik majd – nyilatkozta a település első embere.

Az előbbieket szolgálja, hogy a piactér végében kialakítottak egy színpad felállítására alkalmas helyet, amelyen műsorokat tarthatnak és a közönség a közelből figyelheti a produkciókat. A 300 négyzetméteres épület három oldalról zárt, az egyik oldalról nyitott, hat mosdó – köztük a mai kor elvárásainak megfelelően egy akadálymentesített – található benne, valamint iroda és raktár. Az épület „zöld”, hiszen energiaszükségletét megújuló energiaforrásból, napelemes rendszerrel biztosítják. Az átadást már nagyon várják a helybeliek, de az a koronavírus-világjárvány miatt csúszik, illetve kisebb munkák is hátravannak még.

– A műszaki átadás márciusban volt, már csak a víz és szennyvíz bekötése van hátra. Amint megtörténik – várhatóan június elejére, közepére – a létesítményt megnyitjuk a nagyközönség, az árusok és a vevők előtt, szigorú szabályozásokkal, előírásokkal a járvány alatt is üzemelhet – nyilatkozta Ujvári László. Hozzátette: a hivatalos, az ünnepélyes átadás ősszel, a falunapon lesz, amennyiben a koronavírus-járvány már visszahúzódott és megtarthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában