Napszínes

2020.05.03. 08:40

Májusfát díszítettek Ásotthalmon – Fotók

A májusfa felállításának legjellemzőbb, hagyomány szerinti időpontja az április 30-áról május elsejére virradó éjszaka volt.

Arany T. János

Ásotthalmon idén sem marad el a májusfadíszítés. A szalagokat, díszeket a Szent István tér egyik fájára lehet felakasztani. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Régi hagyomány Ásotthalmon a májusfadíszítés, ami egy programsorozat része műsorokkal gyerekprogramokkal. Ki szoktunk menni a Gárgyán erdőbe, és ott díszítünk fel egy fát. Idén a koronavírus miatt a #maradjotthon kezdeményezés jegyében egy központi helyen, a Szent István téren választottunk ki egy élő fát, amire bárki felakaszthat szívecskét, jókívánságot rejtő üzenetet vagy színes szalagot. Ezzel is a közösségi összetartozást szeretnénk erősíteni – mondta Papp Renáta, Ásotthalom alpolgármestere szerda délelőtt, miközben többen éppen a fát díszítették. A díszeket a hosszú hétvégén, vasárnapig várják, de utána sem bontják el azokat.

 

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokon lányoknak is állítottak. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. A májusfa felállításának legjellemzőbb, hagyomány szerinti időpontja az április 30-áról május elsejére virradó éjszaka volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában