2020.05.18. 16:30
Mindenki várta a hétfőt
Az éttermeket, sörözőket üzemeltetők várták a hétfőt. Mától ugyanis nemcsak a teraszokon fogyaszthatunk, hanem a vendéglátó-helyiségekben is, és maszkot csak a személyzetnek kell viselni.
A balástyai Vadásztanya vendéglő konyháján készülnek az ételek. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS
Fotó: Török János
Először az terjedt el: a hétfői „nyitás” után a vendéglátó-helyiségekben is ehetünk, ihatunk, de bent kötelező lesz a maszk, sál vagy kendő. Erről beszéltek a tulajdonosok, üzemeltetők és a vendégek: – Hogy isszuk meg a sört? Talán szívószállal? – reagált még erre a kisteleki Tóth kocsmában iszogató Zoltán. Az asztaltársaságához tartozó Sándor azt mondta, itt a jó idő, ilyenkor kellemesebb a teraszon, Zsolt pedig logikátlannak nevezte, hogy bemehetnek, de csak maszkban. Az élet őt igazolta: a vendégeknek nem kell az orrot és a szájat eltakarni, a pultosoknak, pincéreknek azonban kötelező lesz a maszk.
A tulajdonos, Tóthné Jójárt Teréz azt mondta, ettől a könnyítéstől nem vár sokat, az volt a döntő, hogy 6 hét zárvatartás után kinyithattak, és legalább a teraszon fogadhatták a vendégeket. Azt tapasztalta, az embereknek is jó a kötetlenség, szívesen jöttek újra társaságba, sörözni, fröccsözni és beszélgetni. A kisteleki Belvárosi étteremben is – mint megtudtuk – készülnek a mai napra: eddig kihordásra, elvitelre főzték a menüket, ételeket, sütötték a pizzákat, a kerthelyiségük csak 2-3 asztalos.
A balástyai Vadásztanya vendéglőben a jóval nagyobb terasz, mióta kinyithatták, telt házas, de ott is még a kihordás és elvitel dominált ebben az időszakban. Kistelekre is sok helyre szállítottak ételt, és remélik, hogy a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzetben keletkezett piacot a járvány után is megtarthatják – tudtuk meg Pakó Veronika üzletvezető-helyettestől. A vírus előtt nagy forgalmat bonyolítottak, gyakoriak voltak a rendezvények, ezek újraindulásával is számolnak hétfőtől.
– Várják a vendégeink és mi is a teljes nyitást, és reméljük, minél hamarabb a régi lesz a látogatottságunk – közölte.
– Úgy gondolom, az emberek egy darabig óvatosak maradnak, de várjuk a hétfőt – vélekedett Szenti Ferenc, a vásárhelyi Teleki kisvendéglő tulajdonosa. Példaként elmondta, pár napja egy vendégük menüt kért, de nem volt hajlandó fém, csak eldobható műanyag evőeszközzel enni.
– Időbe, valószínűleg hónapokba telik, mire minden visszakerül a régi kerékvágásba – tette hozzá.