Helyi közélet

2020.05.11. 07:52

Népszerű az ingyenes mintavétel

Egy vizsgált személy 500 honfitársát képviseli az országos szűrőprogramban, amelynek során a fertőzöttséget és az átfertőzöttséget mérik. Vasárnap szűrőbusz várta az értesítőt kapott személyeket a Dugonics téren.

Kiss Anna

Szeged - 2020.05.10. Szűrőbusz vizsgálja, szűri a koronavírus-járvány esetleges fertőzötteit a Dugonics téren. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: KARNOK CSABA

Több mint egy hét telt el azóta, hogy megyénkben is elkezdődtek a mintavételek az országos szűrővizsgálatban, amelynek célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról. Ezernél is több személynél végzik el a tesztet Csongrád megyében.

A részvétel önkéntes

– Az eddigi mintavételezés gördülékeny és jó hangulatú volt, maximálisan együttműködőek voltak a résztvevők. Sokan elmentek a szűrőpontokra, de azt szeretnénk, ha mindenki elvégeztetné a szűrést. Ez önkéntes, de egy személy több mint ötszáz honfitársát képviseli. Fontos, hogy reprezentatív adatokat kapjunk a megyéből, a régióból és az egész országból ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a szükséges járványügyi intézkedéseket – nyilatkozta lapunknak Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Vasárnap Szegeden, a Dugonics téren szűrtek egy mobilbuszban.

Fotó: FOTÓ: KARNOK CSABA

Szűrőbusz a belvárosban

Hangsúlyozta, mindez létkérdés. Éppen ezért pótnapokat szerveznek azok számára, akik kaptak értesítőt, de nem tudtak elmenni a szűrésre. Erről szintén értesítést kapnak, hiszen az a cél, hogy minél nagyobb legyen a részvételi arány, mert annál pontosabb következtetéseket tudnak levonni a járványhelyzetről.

Ilyen pótnap volt a vasárnapi is, amikor a Dugonics téren egy szűrőbuszban fogadták a megyében élőket, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, majd az orr- és a garatnyálkahártyájukból vettek mintát, ami annak megállapításához szükséges, hogy van-e örökítőanyag a váladékban. Ha igen, akkor az a személy fertőzött és fertőzőképes. Ezt követően vérvétel is volt, ennek segítségével azt figyelik, hogy van-e a vérsavóban ellenanyag, vagyis fertőzött volt-e a tesztelt, ami miatt ellenanyag termelődött a szervezetében.

Nem volt fájdalmas

Volt, aki fütyörészve várakozott a vizsgálatra, míg más izgatottan várta a sorát. Például az a hatvan év feletti szegedi hölgy is, aki attól tartott leginkább, hogy fájdalmas lesz a mintavétel, de elmondása szerint egyáltalán nem volt az. Gazi Jánosné szívesen tett eleget a kérésnek, hiszen többféle betegsége is van, és meg szeretett volna győződni arról, hogy biztosan nem kapta el a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában