A transzplantációs műtéteket is elvégzik

2020.05.07. 14:00

Részben már újraindulhatott az egészségügyi ellátás

Csakis az léphet be a rendelőbe, aki előzetesen időpontot egyeztetett például a háziorvosával vagy a fogorvosával. Egy óra alatt maximum négy beteget látnak el. Már a transzplantációs műtéteket is elvégzik.

Kiss Anna

Időpont nélkül nincs a fogorvosoknál kezelés. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

Fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások ha­­zánkban hétfő óta, azonban ez nem azt jelenti, hogy a járvány előtti helyzet áll vissza. Azokat az ellátásokat továbbra is elhalasztják, amelyek egészségkárosodást nem okoznak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a változások a háziorvo­­si, a házi gyermekorvosi, a vé­­dőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást, a diagnosztikát és a magánrendeléseket érintik. Az egynapos ellátásokat, a rehabilitációs kezeléseket és a transzplantációs műtéteket is el lehet végezni. Csak azok mehetnek el a rendelésekre, akik előzetesen időpontot egyeztettek az orvosokkal. Müller Cecília azt kérte, hogy senki ne menjen személyesen a háziorvosához vagy a szakrendelőbe, egyeztessenek előtte telefonon.

Fontos, hogy egy óra alatt maximum négy beteget láthatnak el az orvosok, és minden páciens után kötelesek ne­­gyedóra szünetet tartani, ami alatt a teljes rendelő fertőtlenítését el kell végezniük. A betegektől azt kérik, mindenki érkezzen pontosan a megbeszélt időpontra.

Kikérdezik a pácienseket

Lapunknak Görög Gábor, a szegedi GGDent Fogászati és Implantációs Központ vezető szájsebész fogszakorvosa el­mondta, szerdától rendelőjükben is ismét fogadnak betegeket, de csakis azokat, akik időpontot kértek. Kiemelte, a fogászati ellátást a hatósági előírásoknak megfelelő speciá­lis védőfelszerelésben végzik.

A bejelentkezés során több kérdést is feltesznek, amelyek alapján kiderül, hogy van-e koronavírus-fertőzésre utaló tünete a páciensnek. Amennyiben igen, úgy a körzeti háziorvoshoz irányítják. Ha nincs, akkor időpontot kap a beteg.

Idő kell a vizsgálatok pótlásához

A hétfői változások miatt az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinikát is sokan felkeresték. Azonban az ambuláns rendelések újraindítása nem azt jelenti, hogy minden elmaradt vizsgálatot a héten pótolnak. A páciensek a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés után jelenhetnek meg a klinikán. A háziorvosi rendelés alapján szükséges vérvétel még nem mű­­ködik, sürgős esetekben a Gyermekklinika ambulanciáját kell telefonon felkeresni.

Van, ahol Lázat is mérnek

A Kisteleki Egészségügyi In­tézménybe belépéskor testhő­mérséklet-mérést végeznek és a koronavírus-fertőzésre vo­­natkozó kérdőívet töltetnek ki. Az épületben mindenkinek kötelező a kihelyezett kézfertőtlenítő használata, és maszk, kendő vagy sál viselése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában