Helyi közélet

2020.05.18. 13:45

Sok vállalkozó és őstermelő bevallását várja még a NAV

Az egyéni vál­­lalkozók, őstermelők és áfa­fizetésére kötelezett magánszemélyek is használhatják ajánlatként a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket, de a többségük május elejéig nem küldte el az adóhatósághoz a bevallását.

K. A.

Budapest, 2014. május 20. Egy férfi személyi jövedelemadó-bevallást ad fel a budapesti 62-es postán 2014. május 20-án. Ma éjfélkor lejár a bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. MTI Fotó: Marjai János

Fotó: MTI/MTVA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hangsúlyozta, a több mint 200 ezer „halogatónak” szerdáig maradt ideje, hogy kiegészítse az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetet, vagy kitöltve elküldje a szükséges nyomtatványt.

Fontos, hogy az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók NAV által készített tervezete nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá, mivel a tevékenységükhöz kapcsolódó adatok nem szerepelnek az adóhivatal nyilvántartásában, így nem is kerülhettek bele a tervezetbe.

Az őstermelőknek 2020-tól a szociális hozzájárulási adót az szja-nál kell bevallaniuk, az év közben megfizetett adóból a kulcs 2019. július 1-jei csökkenése miatt visszajáró összeget is a bevallásban tudják visszaigényelni. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer fo­­rintot, és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában