Várat magára a teraszszezon

2020.05.05. 11:07

Szeged belvárosa hétfőn kongott az ürességtől

A vírushelyzet miatti korlátozások fokozatos, szigorú menetrend szerinti enyhítését kezdték meg május 4-én. A vidéki városokat érintő változtatások egyike, hogy a vendéglátóhelyek ismét megnyithattak, igaz, a rendelet szerint csak kerthelyiségeikben és teraszaikon fogadhatnak vendéget.

Arany T. János-Tábori Szilvia

Bagossy Éva unokáival élvezte a kellemes tavaszi időjárást. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

A szegedi és hódmezővásárhelyi kávézók és sörözők egy része még ki sem nyitott, de van, aki a megkezdett felújítás félig-meddig eltakarított nyomai között üzemelt.

Kint ülnek, bent állnak

A kijárási és nyitvatartási korlátozások enyhítésében nem bízva páran az egyébként is aktuális átépítésbe, rendezkedésbe kezdtek, későbbre halasztva a megnyitást. A korlátozások vidéki városokat érintő enyhítésével viszont a legtöbben egyből elindultak. A szabályozás a kerthelyiségekben és a teraszokon engedi a vendégfogadást, ám úgy tűnik, változatosan értelmezték a hétfőn életbe léptetett módosításokat.

Bagossy Éva unokáival élvezte a kellemes tavaszi időjárást. FOTÓ: KARNOK CSABA

Azokon a helyeken, ahol hagyományosan a pultnál szolgálnak ki, ott jelenleg is így működnek. A pultosok maszk és kesztyű nélkül fogadják a vendégeket. Van, aki a nyitott bejárati ajtón kívül várakozik, míg mások a veszélyhelyzet előtt megszokott minimális távolságot tartva álltak be a sorba, majd vitték ki italukat a teraszra. A legtöbben nem aggodalmaskodnak, a kihelyezett fertőtlenítőszerben és a higiéniai előírások betartásában bíznak.

Nincs pezsgés

Szeged belvárosában hétfőn még nem érződött, hogy hirtelen felpezsdült volna az élet, a Kárász utcán és környékén egy kezünkön meg tudtuk számolni a teraszokat. A nagy vendéglátóhelyek közül néhányan még kivárnak, másoknak akkora logisztika a terasz felépítése, hogy a hosszú hétvégén nem végeztek volna vele.

A Klauzál tér megdöbbentő ürességébe a Kis Virág tucatnyi asztala hozott színfoltot, amelyek közül délben csak egynél ültek. A Kárász utcán csak az amerikai kávézólánc üzlete várta kerthelyiséggel a felfrissülni vágyókat.

Fagylalt unokákkal

Az egykor Szeged gasztroutcájának nevezett Kölcsey utca is kongott az ürességtől. Az egyik végén az ételbár, a másikon a cukrászda, középen pedig egy harmadik vendéglátóhelyen kívül, még nem pakoltak ki asztalokat és székeket. A cukrászdában egy nagymama unokáival használta ki a lehetőséget egy fagylaltra.

– Örülünk a lehetőségnek, élvezzük, hogy végre legalább ide le lehet ülni. Orvosként tudom, hogy az influenzajárványt is túléljük minden évben, de azt nem lehet hagyni, hogy tönkremenjen az egész unió gazdasága. Ezzel a járvánnyal meg kell tanulnunk együtt élni – mondta Bagossy Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában